Blir oppringt til alle døgnets tider etter viltpåkjørsler

Det siste året har det vært nesten 10 000 viltpåkjørsler i Norge. Nå går vi inn i det som regnes som høysesongen for slike påkjørsler.

I 2016 har det vært nesten 10 000 viltpåkjørsler. 1/4 av dem skjer i Trøndelag.

En fjerdedel av alle påkjørsler skjer i Trøndelag. NRK ble med på ettersøk i Overhalla.

– Siden lørdag har det vært påkjørsler nesten hver morgen og kveld, sier Rolf Opdahl i Overhalla ettersøksring.

Over en fjerdedel av alle viltpåkjørsler skjer i Trøndelag, og bare i fjor ble det utbetalt nesten 70 millioner i forsikring etter mer enn 2500 påkjørsler - kun i Trøndelag.

Senest tirsdag morgen ble en bil totalvraket og ei kvinne kjørt til sykehus, etter å ha kjørt på en elg mellom Namsos og Overhalla i Nord-Trøndelag.

Nesten 10 000 viltpåkjørsler i år

Rolf Opdahl

Rolf Opdhal i Overhalla ettersøksring oppfordrer folk til å kjøre rolig, spesielt i grålysning og mørke.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Denne gangen ble elgen avlivet på stedet, men slik er det ikke bestandig.

Nesten 10 000 vilt er blitt påkjørt det siste året, og det er mye arbeid som legges ned i ettersøk etter elger som har løpt til skogs etter påkjørsel.

– Vi blir ringt opp til alle døgnets tider. Da er det bare å reise ut, slik at vi kan forkorte lidelsen til dyrene, sier Torgeir Haugen i ettersøksringen.

– Akkurat da handler det bare om å få tak i elgene fortest mulig. For er det en fot som er av, så er det smertefullt, legger kollega Knut Petter Øvereng til.

Laster kart, vennligst vent...

Her kan du se påkjørslene av vilt i Trøndelag det siste året. Trykk deg inn på hvert punkt for mer informasjon om hver enkelt.

Elgen følger planene sine

Erling Johan Solberg ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), forsker på elg. Han kan fortelle at vi nå står overfor de tre månedene hvor flest viltpåkjørsler skjer. Snø i fjellet gjør at elgen trekker ned i lavlandet.

– Hvorfor løper ikke elgen unna når de ser at det kommer bil?

– Det er ikke så lett å sette seg inn i hodet til en elg, men den har nok ikke samme oppfatning av farer som vi har, sier Solberg.

I likhet med mange andre dyr så er det slik at når elgen har bestemt seg for å gjøre noe, så gjør den det.

Erling Johan Solberg, NINA

Rådyr og hjort kan stoppe opp, og endre planene underveis, men elgen er mer forutbestemt.

Synet spiller også inn.

– Elgen ser godt, men den har litt dårligere dybdesyn enn oss mennesker, fordi øynene sitter på siden av hodet. Det gjør at den ikke like lett forstår hastigheten til bilen som kommer kjørende mot den, sier Solberg.

elgpåkjørsel Overhalla

Denne elgen på påkjørt mellom Namsos og Overhalla tirsdag. Elgen ble avlivet på stedet.

Foto: Kjartan Trana / NRK

– Tenk elg!

Når elgen ikke forstår faren den selv er i, er det opp til sjåførene å være obs. Haugen forteller at han selv tenker på elg hele tiden mens han kjører, men det er det ikke alle som gjør.

– Vi ser at det er mange som ikke bryr seg om det i det hele tatt, når de kjører i et distrikt som dette og det er mørkt og det regner, sier Haugen.

– Folk må være veldig forsiktige. Det går så fort! På to sekunder er det gjort, så ligger den der, oppe på panseret, legger Opdahl til.

Tenk elg! Det er det som er trikset.

Torgeir Haugen, Overhalla ettersøksring