NRK Meny
Normal

Gir gratis hjelp i sommer

Sjøredningsselskapet syns det var trist at nødetatene hadde en for høy terskel for å kontakte redningsskøytene. Men nå skal de ha funnet en løsning.

Sjøredningsselskapet med nytt prosjekt

Sjøredningsselskapet har gått inn i et nytt prosjekt med nødetatene. Samarbeidet skal bli større og styrket.

Foto: Susann Rismyhr / NRK

Frem til 1. september i år tilbyr Sjøredningsselskapet gratis rekvirering av redningskøyter i etatsspesifikke oppdrag utenom redningstjenesten.

Grunnen til det er at det har vært en barriere for nødetatene å kontakte og bruke redningsskøytene.

Les også:

Bryte barrieren

Karl Fredrik Lindman

Karl Fredrik Lindman er daglig leder i Sjøredningsselskapet Vestfold, Telemark og Østfold. Han tror dette prosjektet vil senke terskelen for å rekvirere redningsskøytene.

Foto: Susann Rismyhr / NRK

Sjøredningsselskapet har definert bakgrunnen for prosjektet, som startet 1. april, med to argumenter.

Det ene er for høye kostnader og usikkerhet rundt betingelsene for rekvireringen av redningsskøytene. Det andre er at manglende kunnskap om hvilke kapasiteter skøytene tilbyr er for lite kjent blant nødetatene.

– Nå har vi gjort noe med denne barrieren. Vi ønsker at de skal bruke oss mer enn før, og at vi skal vite mer om hverandres ressurser. Derfor har vi satt i gang dette prosjektet, sier Karl Fredrik Lindman, daglig leder i Sjøredningsselskapet Vestfold, Østfold og Telemark.

– Syns dere selv at dere er for dyre?

– Nei, det syns vi ikke. Tradisjonelt har vi har fakturert nødetatene, men nå gjør vi altså ikke det i denne perioden. Men det betinger at når vi får et oppdrag, så må nødetatene eie oppdraget, fortsetter Lindman.

– Men hvorfor har ikke nødetatene hatt nok kunnskap om deres tilbud?

Vi har nok sittet på hver vår tue. Nå har vi satt i gang en samhandlingsturné for hele landet. Her i vår region skal vi ha et møte med alle nødetater hvor vi skal snakke om hvordan vi kan utnyttet hverandres ressurser og hvordan vi kan samhandle bedre. Vi håper det kan senke terskelen for å rekvirere redningsskøytene.

Nødetatene er fornøyd

– Det er viktig å understreke at når det er fare for liv og helse til sjøs, så har det ikke vært noe spørsmål om vi skal ha samarbeid med redningsskøytene. Det går nemlig via hovedredningssentralen. Men nå kan vi bruke dem mer til oppdrag som ikke anses som redningstjeneste, men som politiet er involvert i, forteller Kenneth Berg i Vestfold politidistrikt.

Han sier videre at de er veldig fornøyde med det prosjektet som nå er satt i gang.

Vil øke sikkerheten

Hensikten med prosjektet er å senke terskelen for rekvirering av redningsskøyter, kartlegge faktiske behov, fjerne usikkerhet rundt kostnader og at Sjøredningsselskapets kapasiteter skal komme samfunnet til gode på best mulig måte.

– Vi tror at vi vil berge flere liv og flere verdier, som er et av våre formål. Vi har fem skøyter i Vestfold, Østfold og Telemark og de kan gjøre mange utrykninger, sier Lindman.

Les også: