NRK Meny
Normal

Frykter Vestfold kan bli sårbare

Heimevernet er bekymret for at de ikke vil ha nok kapasitet til å løse oppdragene sine hvis forsvarssjefens råd om å redusere antall mannskaper blir fulgt. Det sier lederen for distriktsrådet HV01 som består av Østfold og Vestfold.

Heimevernsøving

Leder for distriktsrådet HV01 mener det er en feil å redusere antall mannskaper i Heimevernet.

Foto: Britt Kristin Ese / NRK

Torsdag formiddag la forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen frem sitt fagmilitære råd om forsvarets fremtid.

Han mener økonomiske etterslep gjør det nødvendig for Forsvaret å gjøre endringer til 180 milliarder kroner over en 20-års periode.

En av endringene som foreslås er å redusere Heimevernet fra 42.000 mannskap til 30.000. Det mener leder for distriktsrådet HV01, Per-Asbjørn Andvik, er en stor feil.

Per-Asbjørn Andvik

KOSTNADSEFFEKTIVT: Leder for distriktsrådet i HV01, Per-Asbjørn Andvik, mener det er dumt å kutte i Heimevernet fordi tjenesten kan bistå mye i forhold til hvor mye av det økonomiske budsjettet de krever.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

– For ikke lenge siden hadde vi flom og dette landet har andre ting som medfører at Heimevernet trengs. Da trenger vi også ressurser. Og det er en utrolig rimelig måte å ha et Forsvar på at Heimevernet er en del av totalforsvaret, sier Andvik.

Mangler flere tusen ledere

Vil få konsekvenser for Oslofjorden

Vestfold og Østfold kan bli sårbart

Andvik mener reduseringen kan skape store problemer flere steder i landet.

– Vi skal redusere med 12.000 mann og to av innsatsstyrkene som skal bygges opp skal primært øremerkes Finnmark, som ligger langt fra Østfold og Vestfold, sier Andvik.

Mener Heimevernet er uerstattelig

Han mener Heimevernet på mange måter er uerstattelig fordi Norge ikke har tilgjengelige ressurser alle steder i landet, hvis en situasjon skulle oppstå.

– Vi har kort reaksjonstid. Når for eksempel politimesterne ber om bistand kan våre ressurser være på plass i løpet av få timer. Kontra om vi skulle sittet og ventet på egne styrker i nord eller andre styrker fra allierte utenifra, sier Andvik.

Han sier distriktsrådet ikke vil motsette seg forsvarssjefens råd, men at de ønsker å skape en god dialog med politikerne.

– Vi må sørge for at politikerne forstår deres ansvar og hvilke forventninger befolkningen har til Heimevernet. Jeg er et menneske som ser at endringer må til, men da ønsker jeg å endre det til det bedre og ikke til noe dårligere, sier Andvik.

Marinemusikken i Horten kan forsvinne