Hopp til innhold

Flykter fra golfklubbene

Norges Golfforbund har mistet over 20.000 medlemmer de siste årene. Det fører til at flere baner forfaller ettersom flesteparten av medlemmene også er aksjonærer i banene.

Golfklubb

Stadig færre besøker golfbanene i landet. Klimaet og problemer mellom baneselskapene og klubbene får deler av skylden.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Golfsporten var på topp i Norge for 5–6 år siden med over 125.000 medlemmer. I dag har Norges Golfforbund mistet over 20.000 medlemmer og står igjen med 103.000.

– Vi har regnet med en nedgang ettersom vi hadde en så ekstrem oppgang, sier kommunikasjonsansvarlig i Norges Golfforbund (NGF), Tom Gundersen.

Les også:

Stort engasjement

Temperaturen er høy i flere golfklubber i landet. Flere steder er det vanskelig å få endene til å møtes enten i golfbaneselskapene eller i golfklubbene, bekrefter Norges Golfforbund til NRK.no.

Tom-1.JPG

– Vi tror den negative golftrenden vil snu, sier kommunikasjonsansvarlig i Norges Golfforbund, Tom Gundersen.

På Nøtterøy i Vestfold arrangerer blant annet golfklubben der et ekstraordinært møte for sine 900 medlemmer i kveld. Møtet er flyttet fra klubbens lokaler til en gymsal fordi det er ventet så stort oppmøte.

– Jeg har ingen kommentar til møtet utover det som står i innkallelsen, sier styrelederen for Nøtterøy Golfbane AS, Finn Grinvoll.

Heller ikke styreleder i Nøtterøy Golfklubb, Christian Shütt, ønsker å uttale seg om noe spesifikt i forkant av møtet.

– Jeg vet bare at det vil gå bra i kveld, sier Shütt.

NRK.no kjenner til at flere medlemmer tidligere har protestert høylytt på at det skulle innføres en ekstraordinær spilleavgift på 3.000 kroner for å utbedre banen.

Alle medlemmene i Nøtterøy Golfklubb er også aksjonærer i Nøtterøy Golfbane, og sterke krefter blant aksjonærene går inn for at Nøtterøy Golfbane foreslås begjært konkurs.

En gruppe har jobbet aktivt for konkurs og mener det er fullt mulig å drive videre etter en konkurs.

Det er bakgrunnen for at Sparebank 1 Nøtterøy-Tønsberg, grunneierne og klubbhuseierne har fraveket kravet om ekstraordinær spilleavgift som vilkår for sine bidrag.

Les også:

«Et romantisert bilde»

Konkursbegjæringen har blitt slått hardt tilbake på fra styret i Nøtterøy Golfbane AS.

«Skrivet tegner et romantisert bilde av konkurs som alternativ, og inneholder en rekke feil og urealistiske forutsetninger», står det i et brev til medlemmene fra styret.

For å demme opp for misnøyen har styret nå gått tilbake på kravet om en ekstraordinær spilleavgift på 3.000 kroner. De går inn for at avgiften skal være frivillig.

Det er ikke bare Nøtterøy Golfklubb som har det tøft økonomisk, ifølge Norges Golfforbund (NGF).

– Det er veldig kostnadskrevende å drive et golfanlegg i dag, og vi ser dessverre at det er en del klubber som må jobbe veldig hardt for å få det til å gå rundt, sier kommunikasjonsansvarlig i NGF, Tom Gundersen.

– Er det økonomisk forsvarlig å ha 178 golfklubber i Norge?

– Det er et vanskelig spørsmål å svare på, men det er nok viktig for klubbene og banene at de dyrker sin egen særegenhet, svarer Gundersen.

Øremerker penger

Tilbake til situasjonen hos Nøtterøy Golfklubb har nå Nøtterøy Golfbane AS bestemt seg for å øremerke den frivillige spilleavgiften til tiltak på baneanlegget.

Om bortfallet av 3.000 kroner i ekstraordinær spilleavgift er nok til å blidgjøre dem som går inn for konkurs, gjenstår å se.

Styrene i Nøtterøy Golfbane AS og Nøtterøy Golfklubb legger i kveld fram en plan de mener skal gi et godt økonomisk fundament for framtida.

De er samstemte i at et nei til planen, samtidig er et nei til mer golf på Nøtterøy. De mener en villet konkurs gir et dårligere inntektsgrunnlag, dårligere bane og en svært usikker framtid.

Hvis generalforsamlingen i kveld sier nei til planen og går inn for konkurs, kommer samtlige styremedlemmer i Nøtterøy Golfklubb til å trekke seg med umiddelbar virkning.

NRK.no har forsøkt å få en kommentar fra aksjonærene som står bak konkurs-gruppa uten å lykkes.