Lokfører snakket i mobilen - så krasjet Flirt-toget

To måneder etter at NSBs nye supertog «Flirt» sporet av er de to lokførerne som kjørte toget tilbake i jobb.

Vestfoldbanen

Lokføreren i Flirt-toget som sporet av på Vestfoldbanen ved Nykirke i februar i år snakket i mobilen.

Foto: Peder Gjersøe / SCANPIX

Togavsporingen i Vestfold skjedde 15. februar. Fem ansatte som var om bord i toget ble sendt til sykehus. Ingen omkom i ulykken, men toget ble totalskadet.

Statens havarikommisjon fastslo etter avsporingen at det ikke var teknisk feil med toget, togets konstruksjon, togsporer eller konstruksjon av togsporer etter avsporingen.

En av lokførerne var opptatt med flere andre ting like før toget sporet av.

– De to lokførerne måtte gjøre en rekke ting samtidig som de kjørte toget. Blant annet snakket den ene lokføreren i mobiltelefonen med togledersentralen. Oppmerksomheten ble ledet til mye annet, sier persontogdirektør Tom Ingulstad i NSB til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Togulykken på Nykirke

Begge de to siktede lokførerne er nå tilbake i jobb etter ulykken i februar.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Tilbake på jobb etter ulykken

Lokføreren som snakket i mobiltelefonen satt ikke fysisk bak spakene, men skal etter det VG Nett kjenner til ha vært ansvarlig for fremføringen av toget.

De to lokførerne jobber til vanlig ikke med kjøring av tog, men som en støttefunksjon for NSBs lokførere.

– De to lokførerne er nå tilbake i sine ordinære jobber hvor de ikke kjører tog, men jobber med brukerstøtte på det driftsoperative senteret vårt, sier Ingulstad.

– Foregikk mye i førerhuset

Etter ulykken ble det kjent at toget hadde kjørt 65 kilometer for fort på strekningen da avsporingen skjedde.

Beskjeder hit og dit, kommunikasjon med ulike sentraler, samtidig som man testet et nytt informasjonssystem for passasjerer skal ha ført til at lokføreren overså skiltet som fortalte han at fartsgrensen ble redusert fra 130 til 70 kilometer i timen.

I tillegg er det fra før av kjent at et advarselskilt nummer to manglet på stedet.

NRK anbefaler

  • Vil ikke ha guttegjeng på russebuss

    Rektor Robert Rognli ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik vil ikke at guttegjengen som ble arrestert på skolen for narkotikiabruk, skal være på samme russebuss. 18 gutter ble tirsdag arrestert på skolen og senere løslatt. Rognli sier han ikke har myndighet til å hindre guttene å være på buss. Han oppfordrer til vanlig russefeiring og ber foreldre snakke med barna sine.

    Rektor Robert Rognli
    Foto: Kurt Inge Dale / NRK
  • Tønsbergs trolig dyreste leilighet

    Byggingen av den 13 etasjer høye bygningen Signaturen på Kaldnes i Tønsberg starter før jul. Toppleiligheten er nylig solgt for en ukjent sum, men den er trolig Tønsbergs dyreste leilighet med en prisantydning på 25,5 millioner kroner. Daglig leder Rune Thomassen i Selvaag Bolig Vestfold sier at 18 av de 23 leilighetene er solgt og at innflytting kan skje i løpet av høsten 2018.