Hopp til innhold

Lokføreren siktet av politiet etter togulykke

Lokføreren av NSB-toget som sporet av på Vestfoldbanen er nå siktet. Men fortsatt er det ingen som kan konkludere med hva som forårsaket ulykken.

Vestfold politidistrikt bekrefter at de har siktet en av de to lokførerne på toget som sporet av under en testkjøring på Vestfoldbanen 15. februar.

– Siktelsen er et grunnlagsdokument som ennå står ved lag. Vi ønsker derfor ikke å utdype siktelsen på nåværende tidspunkt, sier politiadvokat Hildegunn Mikkelsen.

Hun sier at politiet ikke vil forhaste seg med å komme fram til en konklusjon om hva som forårsaket ulykken.

– Det gjenstår fortsatt en rekke etterforskningsmessige skritt, og vi nærmer oss sakte og sikkert et bedre totalbilde av ulykken, sier Mikkelsen.

Det er slått fast at toget kjørte i 135 kilometer i timen før bremsene ble aktivert og det sporet av.

Politiet har tidligere, på generelt grunnlag, fortalt at det er hjemmel i Jernbaneloven og tilhørende forskrifter for at man kan straffes for å kjøre for fort med tog.

– Kan ikke utelukke feil i togsettet

De foreløpige undersøkelsene til Havarikommisjonen viser at det ikke var teknisk svikt som førte til ulykken, men de har fortsatt ikke fått undersøkt togsettet tilstrekkelig.

– Vi vil gjøre ytterligere tekniske undersøkelser de neste dagene. Vi har ikke funnet feil i togsettet, men vi kan ikke utelukke det, sier avdelingsdirektør Kurt A. Olsen i Havarikommisjonens jernbaneavdeling til NRK.no.

Det var ett av de nye togsettene til NSB, «Flirt», som sporet av under en testkjøring på Vestfoldbanen. Fem personer ble skadd.

Testtoget skal etter planen settes i trafikk på Vestfoldbanen 29. februar. Inntil årsaken til togulykken er klarlagt, har NSB stoppet all testing av Flirt-toget.

NSB: Viktig å finne ut hva som har skjedd

NSB vil ikke kommentere siktelsen av den NSB-ansatte lokføreren, men sier at etterforskningen er viktig for å finne ut hva som har skjedd.

– Det er en sak som er opp til politiet og påtalemyndigheten å kommentere, sier kommunikasjonsrådgiver i NSB Mai-Bente Paulsen til NRK.no.

– Det er viktig for oss å finne ut hva som har skjedd. Vi ønsker ikke å forhåndskonkludere før den endelig rapporten fra havarikommisjonen foreligger, sier Paulsen.

NSB vil heller ikke kommentere hvorvidt de vurderer stillingen til lokføreren.

– Forholdet mellom den ansatte og NSB er en personalsak, sier Paulsen.

– Hastigheten kan være årsaken

Havarikommisjonen er ikke kjent med hvorfor toget kjørte i 135 kilometer i timen.

– Muligheten er tilstede for at hastigheten kan være årsaken til ulykken, men vi kan ikke bekrefte dette før vi har gjort flere undersøkelser, sier Olsen.

Det tok vel 11 sekunder fra bremsene ble aktivert og til toget sto i ro, viser foreløpige analyser. Den tilbakelagte distansen er målt til 340 meter.

Fartsgrensen går ned fra 130 til 70 kilometer i timen rett ved der ulykken skjedde. Toget sporet av i en sving som er en del av den gamle skinnegangen. Kort tid før kjørte det på en nybygd rettstrekning.