Hopp til innhold

– Det så helt forferdelig ut

Stener Kalberg (44) var en av de første som kom til ulykkesstedet etter avsporingen på Vestfoldbanen i dag. – Det ser dramatisk ut her, sier han.

Togavsporing ved Nykirke

Toget var delt i tre etter togavsporingen på Vestfoldbanen onsdag formiddag.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Stener Kalberg fra Holmestrand har vært frilansfotograf siden 2005. Før det jobbet han som redningsmann i over 19 år, og har derfor vært på mange stygge ulykker.

I dag kom han samtidig som brannvesen og ambulansen til togavsporingen ved Nykirke mellom Tønsberg og Holmestrand, der fem personer er bekreftet skadd.

Video 60e0dc77-081d-484a-9405-3e39171b6a17.jpg

Se dronebilder fra togulykken på Vestfoldbanen.

Det ble først meldt at én av de fem var hardt skadd, og ble sendt med luftambulanse til Ullevål. Ullevål opplyser ved 15-tiden at en 56-år gammel mann er innlagt med moderate skader.

– Det var helt stille da jeg kom dit. Ingen ropte eller skrek, sier Kalberg på telefon.

Han er på vei opp en skråning bak togvraket når NRK.no ringer.

– Løse deler overalt

44-åringen forteller videre at brannvesenet først sikret området, og koblet ut strømmen. Dermed startet ambulansearbeiderne sitt arbeid.

– Jeg så ingen skadde utenfor togvognene. Ambulansearbeiderne gikk inn, og kom først ut med en skadd person på båre. Vedkommende ble fraktet med helikopter

Vestfoldbanen

Slik ser deler av toget ut etter ulykken.

Foto: Peder Gjersøe / SCANPIX

.

Det er første gang Kalberg har vært til stede på en stor togulykke.

– Det så helt forferdelig ut, rett og slett. Fortsatt ser det veldig dramatisk ut. Det er løse deler overalt. Et sted mangler togets understell, sier fotografen.

NSB: – Utsatt på ubestemt tid

Det var ett av de nye togsettene til NSB, «Flirt», som sporet av under en testkjøring på Vestfoldbanen onsdag formiddag.

NSB bekreftet overfor NRK onsdag ettermiddag at de nå stanser innfasingen av sine nye togsett etter avsporingen og at testprogrammet for togene stanses umiddelbart.

– NSBs testprogram blir stanset med umiddelbar virkning for å finne ut hva årsaken til ulykken er. Dette er en dramatisk feil, opplyser kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre i NSB.

Video Togulykken i Vestfold

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Ett av NSBs nye togsett sporet onsdag av under en testkjøring på Vestfoldbanen. Ulykken skjedde ved Nykirke, mellom Tønsberg og Holmestrand.

– Viktig å finne årsaken

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa er opptatt av at alle berørte etter togulykken onsdag får den hjelpen de trenger.

– Det er det som betyr noe nå, sier Kleppa til NTB.

Hun sier også at det er viktig at politiet og Statens havarikommisjon for transport får gjort sitt arbeid med å finne årsaken til togavsporingen.

– Jeg og mange med meg hadde sett fram til at de nye togene med bedre kapasitet og bedre komfort kunne komme i drift. Det er altfor tidlig å si hvor forsinket denne prosessen blir på grunn av denne ulykken, sier Kleppa.

Hun understreker at det viktigste er hensynet til sikkerheten til passasjerene og ansatte.

– Jeg har stor forståelse for at NSB nå stanser all testkjøring av de nye togsettene inntil årsaken er kjent, sier hun.

Video 91e547e7-db3f-4196-b274-72e1df4ff5b3.jpg

VIDEO: - Togene har passert vintertestene tidligere