Hopp til innhold

Skulle bake kake - mottok pris i stedet

Hemmelighet måtte avsløres for å få prisvinneren til å komme og motta prisen for sin innsats for likestilling og spesielt seksuelt misbrukte barn.

Mary-Ann Oshaug

Mary-Ann Oshaug fikk overrakt Rachel Grepp-prisen av juryleder Knut Storberget og Arbeiderpartiets Hadia Tajik.

Foto: Arbeiderpartiet

Mary-Ann Oshaug fikk i dag Rachel Grepp-prisen på et likestillingsseminar i Oslo. Prisvinneren skulle egentlig overraskes, men da hun avlyste sin deltagelse måtte sannheten fram.

– Jeg pleier å delta, men i år skulle jeg bake kake til barnebarnet mitt som fyller 2 år, sier en glad og stolt Mary-Ann på telefonen før prisen er utdelt. Dermed måtte prisutdeler Knut Storberget ta en telefon til Tønsberg og forklare at det var ekstra viktig at hun kom i år. Hun var nemlig prisvinneren.

– Det var jo overraskende og en stor ære, sier hun. Kakebakingen måtte flyttes.

Les mer om Rachel Grepp her

Juryens begrunnelse

«Prisvinneren må ha gjort en innsats litt utover det vanlige og bidratt aktivt i kampen for likestilling mellom kjønnene. Personen må ha betydd en forskjell.

I år er det Oshaug som får prisen for å ha vist et engasjement uten sidestykke. Vestfold Arbeiderparti skriver i sin begrunnelse at Mary-Ann Oshaug viste et engasjement uten sidestykke, hvor hun brukte utradisjonelle virkemidler for å påvirke beslutningstakerne.

Som eksempel kan nevnes at da sak om driftsstøtte skulle behandles i Vestfold fylkeskommune, fikk hun vite at innstillingen var negativ. Hun ringte Hotel Klubben og ba om å få låne bankettsalen to dager etter, troppet opp på møtet og ba Fylkestinget om ikke å behandle søknaden fordi de hadde for liten kunnskap om saken.

På to dager organiserte hun informasjonsmøtet og resultatet ble 15 ledere for det offentlige hjelpeapparat i panel på scenen, en fullpakket bankettsal med 400 deltakere.»

Historien om Norges første incestsenter

Liten, men tøff

Mary-Ann Oshaug ble selv utsatt for misbruk som barn og har skrevet bok om det. I 1988 startet hun en støttetelefon for andre i sitt eget hjem. Samtidig begynte hun å kjempe for et incestsenter i Vestfold.

Økonomi var det springende punktet, men Oshaug skaffet penger både fra departement og kommuner.

I 1991 åpnet senteret og siden har dette spredd seg til alle landets fylker.