Hopp til innhold

90 år gamle Jonas må stelle for kona (92)

I epikrisen fra sykehuset sto det ordrett om Jonas' 92 år gamle kone Ester: Hun har jo en ektemann hjemme. Lite hjalp det at ektemannen er 90 år og hun selv to år eldre.

I epikrisen fra sykehuset sto det ordrett om Jonas' 92 år gamle kone Ester: Hun har jo en ektemann hjemme. Lite hjalp det at ektemannen er 90 år og hun selv to år eldre.

I fem lange uker lå 92 år gamle Ester Westerlund fra Horten på Sykehuset i Vestfold etter å ha blitt operert for en blodpropp i leggen.
Da hun endelig ble utskrevet regnet ektemannen Jonas Westerlund Fay (90) med at kona fikk en midlertidig sykehjemsplass. Det fikk hun ikke.

– Jeg ble litt forskrekka, fordi jeg trodde hun kunne få være på et sted med sykepleiere, sier Jonas Westerlund Fay til NRK.

– Ja, det var jo snakk om det. Men så protesterte de på det: "Nei det er ikke nødvendig, hun har jo en mann hjemme", sa de, forteller Ester.

Det var i en kronikk i Gjengangeren forrige fredag at Jonas fortalte sin historie og hva han mener bør gjøres i eldreomsorgen.

I tillegg til å være nyoperert måtte Ester drasse rundt med en vakuummaskin i tilknytning til såret på leggen. Og hun måtte fram og tilbake til Sykehuset i Vestfold for oppfølging av såret.

– Det var jo helt klart slitsomt for en 92-åring, sier ektemannen, som i tillegg til å fungere som sin kones sykepleier også har vært kokk og mange andre ting.

– Det har han gjort veldig bra, slår Ester fast.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ester og Jonas

Ester Westerlund (92) ble sendt rett hjem til ektemannen Jonas Westerlund Fay etter et fem uker langt sykehusopphold, i stedet for å få en midlertidig sykehjemsplass.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Et umulig forslag

To ganger om dagen får Ester hjemmehjelp, og de er flinke, men på under et halvt år har Ester forholdt seg til 52 personer i hjemmesyketjenesten.

– Det er veldig hyggelige folk, men jeg synes det er altfor mange for Ester å forholde seg til, sier Jonas, han mener at systemet bør forandres.

Hans forslag, som han selv kaller umulig, er at kommunene ordner det helsefaglige, mens staten tar kostnaden.

Børre Jacobsen (H)

Ordfører i Horten, Børre Jacobsen (H), innrømmer at eldreomsorgen kan bli bedre.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Staten bør betale kostnadene for eldreomsorgen, fordi kommunene for lett prioriterer det bort. Det at kommunene skal ha dette som et ansvar, det synes jeg ikke er riktig. Det må være statlig, men han.

I kronikken skriver Jonas at han har forståelse for at helsesjefen i Horten har et budsjett å forholde seg til, men at det likevel smerter ham.

– Å lese at sykehjemsplasser koster for mye gjør meg vondt. Må vi føle oss som en klasse som er til belastning for samfunnet, undrer 90-åringen på.

– Eldreomsorgen kan bli bedre

Ordfører i Horten, Børre Jacobsen, har lest kronikken 90-åringen skrev i Gjengangeren før helgen. Han innrømmer at eldreomsorgen kan bli bedre.

– Jeg opplever at helsesjefen i Horten er veldig tydelig på at han mener at dette ikke er optimalt. Politisk har kommunestyret vedtatt at vi skal forsøke å øke stillingene til 100 prosent stillinger så langt det lar seg gjøre. Dette er noe vi tar alvorlig og jobber med, sier Jacobsen.

Jonas Westerlund Fay mener at kommunen burde hatt et tilbud om avlastingsplass til de pleietrengende.

– Slik kan de som har ansvaret hjemme kunne få noen dager å komme seg på ved å få litt ro i sitt eget hjem, avslutter 90-åringen.