NRK Meny
Normal

Får endelig ta i bruk nytt nødnett

Både AMK og ambulansetjenesten ved Sykehuset i Vestfold og Sykehuset Telemark skal kobles på samtidig, omtrent ett år etter at politi og brannvesen tok i bruk det nye sambandet.

Petter Gjertsen.

PÅ LUFTA: Prosjektleder Petter Gjertsen ser frem til at også helsetjenesten skal komme på lufta, etter flere utsettelser og en lang periode med opplæring og testing, opplyser Sykehuset i Vestfold.

Foto: Sykehuset i Vestfold

– Årsaken til at vi er sent ute er rett og slett at vi har en annen løsning enn det politi- og brannsentralen har, og vi fikk problemer med installasjonen vår da de holdt på, sier prosjektleder Petter Gjertsen og fortsetter:

– Ja, vi har ventet ett år, men nå er den løsningen vi har fått, i drift på flere 113-samtaler på Vestlandet og i Midt-Norge, og det fungerer 100 prosent.

Kan ikke lyttes til

Onsdag kobler de seg på det nye nødnettet, og det betyr at fra da av kan helsepersonell kommunisere sensitive personopplysninger i et nett som det ikke er mulig å avlytte.

– I tillegg er det mye enklere å koble samtaler mellom nødetatene og legevakter dersom noen trenger hjelp fort og har ringt feil, for eksempel til politi eller brann når de skulle snakket med helse.

Ifølge Gjertsen er det flere fordeler med den nye løsningen.

– I tillegg til at det er bra teknisk sett med god lyd, så er det avlyttingssikkert. Så alle dem som satt med skanner og lyttet på spennende samtaler fra politi, brann og helse, nå også mister muligheten til å lytte på helses samtaler.

– Og så gir det oss en rekke muligheter i forhold til samarbeidspartnere i legevakter, akuttmottak, primærhelsetjenesten, samt politi og brannvesen.