NRK Meny
Normal

Elsker norsk jul

ÅSGÅRDSTRAND (NRK): Norske juletradisjoner står sterkt i familien til muslimske Babylon Jawad. Men det er bare datteren hans som er vokst opp med tradisjonene.

Babylon Jawad

Det er stor takhøyde, hjertevarme og plass til mange rundt juletreet til familien til Babylon Jawad (f. v.), Zina Sørebø Jawad, Hazrat Siddiqi og Elena Lacatusu.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Hos Babylon Jawad setter de ut grøt til nissen, synger norske julesanger og har ribbe på julaften, selv om få av familiemedlemmene er vokst opp med norske juletradisjoner.

Samboeren Elena Lacatusu er ortodoks kristen og fra Romania. Fostersønnene Hazrat Siddiqi (20) og Abdul Jama (21) er muslimer fra henholdsvis Afghanistan og Somalia.

Men Zawads to biologiske barn har norsk mor og er vant til norsk jul. Denne julen skal datteren Zina Sørebø Jawad (10) feire julen hos ham.

Med ulike nasjonaliteter skulle man kanskje tro at familien lagde sin egen julefeiring hvor hvert land var representert, men Jawad er opptatt av at de skal feire norsk jul og at fosterbarna skal integreres inn i det norske samfunnet.

– For oss blir den norske feiringen en felles plattform og en måte å komme nærmere hverandre, sier Jawad (45), som har feiret norsk jul i 15 år.

Miljøarbeideren flyktet fra Irak til Sverige i 20-årene og har lært norske juletradisjoner etter å ha vært gift med en norsk kvinne.

Babylon Jawad

Babylon Jawad liker at nordmenn bryr seg om andre i julen.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Tradisjonell julemiddag

Julemiddagen hos Jawad består av ribbe, for dem som kan spise gris, ellers er det kalkun og pinnekjøtt på menyen.

– Jeg elsker pinnekjøtt, skyter Elena Lacatusu inn.

I det hvite trehuset i Åsgårdstrand er det meste klart til jul. Juletreet er ferdig pyntet, men stjernen skinner foreløpig ikke i toppen når NRK er på besøk på bitte lille julaften.

– Vår tradisjon er at min eldste sønn hjelper Zina til å sette på stjernen. Vi gleder oss til det, forteller Jawad.

– Be innvandrere med på julaften

Nestleder i Vestfold innvandrerråd, muslimske Hiam Al-Chirout, tror det blir mer og mer vanlig at muslimer feirer norsk jul. Men av de muslimene hun kjenner, feirer under halvparten av dem jul.

Hun oppfordrer nordmenn til å invitere innvandrere på julaften.

– Det er første skritt på veien for at vi skal bli kjent med den norske tradisjonen.

Selv er hun takknemlig for at hun og familien ble bedt på norsk julefeiring.

– Det glemmer jeg aldri, sier hun.

Siden den gang har hun feiret jul.

Ikke bare familie

Tunsberg-biskop Per Arne Dahl sier at kanskje vi skal invitere andre kulturer med på julefeiring og å gå til julegudstjeneste.

– Når det er naturlig, skal vi invitere. Men vi må være veldig lydhøre for deres svar. Begrensningene skal vær hos gjesten, ikke hos vertskapet.

Jawad inviterer med andre enn familiemedlemmer på julaften.

– Av og til inviterer vi folk som ikke har mulighet til å feire jul. I år skal en mindreårig asylsøker fra Afghanistan feire jul med oss, sier Jawad.