– Vi har fått inn ekstremt mye gaver

De har sitt første møte med norske juletradisjoner, og flyktningene på Hvalsmoen transittmottak har virkelig fått merke givergleden blant folk i nærmiljøet.

Forventning

Er den gaven til meg? En forventningsfull jente venter spent på å få åpne overraskelsen fra en snill giver.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Lyden er velkjent for de fleste. Om en dag skal vi rive av tonnevis med papir og avdekke hyggelige gaver og oppmerksomheter fra våre nærmeste.

Christine Krokvik Eliassen

Kontoret til Christine Krokvik Eliassen er fylt med gaver.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Men julenissen kommer ikke bare på besøk i de tusen hjem. For på Hvalsmoen Transittmottak har de hatt besøk av en rekke små julenisser i flere dager allerede, og flere av kontorene bugner av gaver i vakkert papir.

– Her er det noen som har skrevet et kort på engelsk. "I wish you a merry Christmas and a happy new year. My name is Hedda. I'm a girl. From a friend". Vi har fått mange av disse, sier barnefaglig ansvarlig Christine Krokvik Eliassen.

Hun forteller at det er mange som tenker på flyktningene nå. De har fått inn gaver fra skoler, barnehager og av folk som på eget initiativ har samlet inn gaver og levert til mottaket.

Juletrefest

Nå skal Christine få lov å leke gavmild nisse, vel å merke uten nissedrakt. Med to dager igjen til julaften er det juletrefest i den såkalte speilsalen på mottaket.

Gang rundt juletreet

For flyktningene var gangen rundt juletreet en ny opplevelse.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Vi har gløgg, pepperkaker, julebrus, julemusikk og et juletre, forteller hun mens vi rusler gjennom gangene, på vei til festen.

– Det er mange store øyne der borte, så det ser ut som barna har det gøy.

Mens "Så går vi rundt om en enebærbusk" spilles går tretti små barn og foreldre, i hovedsak fra Syria, sine aller første runder rundt et norsk juletre.

– Very happy

Så kommer høydepunktet. De fargesprakende gavene med merkelapper blir delt ut til forventningsfulle små.

Sekker med gaver

Sekkene med gaver kommer blant annet fra barnehager.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Vi er heldig som har så mye vi kan dele ut, og det er gøy å se gleden til ungene, sier dagens julenisse.

En liten gutt har fått en pakke med klær og godteri.

– He says he is very happy, and he wants to thank the camp, forteller moren.

Gangen rundt juletreet var helt nytt for dem, men begge satte pris på den norske tradisjonen.

– It's a very nice tradition, and we are very happy.

Overveldet av givergleden

Til tross for julestria og sikkert travle dager blant nærmiljøets beboere, er det tydelig for dagens julenisse at barna på Hvalsmoen ikke er glemt.

– Nei, overhodet ikke. Vi er overveldet over hvor mye vi faktisk har fått. Det er første året jeg jobber her, men kollegaene mine har sagt at det ofte kommer mye før jul. Likevel har de som har vært her en stund, fått store øyne i år, for vi har fått inn ekstremt mye, avslutter Krokvik Eliassen.