Kald makrell og krabbefiske

Det kom noen kraftige regnbyer natt til tirsdag, men teltet holdt vannet ute og Jan er i gang med dag to som øyboer.

Dag to for Jan på den øde øya.

Se hvordan Jan har det på dag to på øya. Hver dag fra cirka klokka 11.30 er det direkte nett-TV fra øya på www.nrk.no/vestfold.

Jan på øya - koker te
Foto: Arne Marthinsen / NRK

Tekniker og altmuligmann Arne Marthinsen kom tidlig til øya tirsdag morgen, med gaver til Jan. En krabbebøtte og et krabbesnøre burde kunne gjøre krabbefisket lettere for en småsulten journalist.

Men det kan hende Jan kunne hatt bruk for eksperthjelp, fra en tiåring eller to. For ikke en eneste krabbe har latt seg friste av kokt makrell.

Flere har sendt mattips til Jan på epost, og et av dem er nå prøvd ut, nemlig nyperosete. En håndfull nyperoseblader i en kjele med kokende vann og vips. En kopp rykende varm te.

– Det smakte litt parfymert, men en god avveksling fra det vannet jeg drikker til vanlig. Også var det godt å få i seg noe varmt, sier Jan.

Måltidene går litt i ett for Jan, og tirsdag blir det lunsj og middag i ett. Men menyen er klar. Jan skal lage fiskesuppe av restene etter frokosten. Og for å tilføre suppa litt, skal han ut på plantejakt. Han har brukt litt tid på formiddagen til å lese seg opp på hva som kan være spiselig på øya si.

Se hvordan Jan bor på øya:

Jan viser frem boplassen sin.

Jan viser frem sitt øyhjem og advarer på forhånd om at det ikke er helt ryddig.

Var en smule bekymret

Jan på øya

To store makreller beit på kroken til Jan mandag ettermiddag.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Mandagble det tidlig kvelden, og han fikk en enda tidligere start på tirsdagen. Og han var ved godt mot etter det første døgnet.

Det var likevel en stund mandag ettermiddag at Gulliksen var en smule bekymret. For han fikk en liten ørret til lunsj, men etter det var det ikke mye som beit på. Han saumfarte øya etter spiselige planter, og forsøkte i et øyeblikks desperasjon å koke strandsnegler.

– Det smakte varme viskelær, det var ikke godt, forteller Jan.

Men så oppdaget han en sildestim bare 20–30 meter fra land. Han kastet ut snøret, med en sildesluk i enden, og da tok det ikke mange minuttene før en stor makrell satt på kroken.

– Da ble jeg så glad, da visste jeg at jeg hadde middag. Så jeg kasta en gang til og jammen skjedde ikke det samme en gang til. Så da var frokosten sikra også, sier den glade øyboeren.

Våt natt

Det kom et par kraftige regnbyger i løpet av natten, det ene såpass kraftig at Jan våknet, i tretiden. Og kvart over seks tirsdag morgen, da syns de mange Canada-gjessene Jan deler øya med, at nå fikk det jammen være nok.

Så da startet dagen, med kokt, kald makrell og forberedelser til dagens matauk.

Jan sier godnatt etter første dag som øyboer

Jans god natt-hilsen, etter første dagen på den øde øya.

.

Har du tips til Jan, om hvordan han kan gjøre kostholdet mer spennende der han er, bruk kommentarfeltet under bildegalleriet, eller send en epost til vestfold@nrk.no.

Laster innhold, vennligst vent..