Hver tirsdag i sommer tar havforskeren NRK ut på jakt etter ting folk kan spise i fjæra, men som vanligvis ikke brukes. Bodvin er til daglig ansatt ved Forskningsstasjonen på Flødevigen, og er levende opptatt av alle de spennende artene som kan bli til delikatesser.
– Barna er ekspertene
Denne dagen har han funnet en sandstrand på Hove i Arendal som formelig syder av barn og liv. Ungene er allerede i gang med fangsten, og har mange små og større eksemplarer i ulike farger i bøttene, fanget med blåskjell i hov eller på snøre.
– De voksne er helt ubrukelige til den fangsten, så overlat det heller til ungene. De under ti år er de beste, sier den matglade havforskeren med et smil i skjegget.
Småkrabbene er noe av de første ungene stifter bekjentskap med i sjøen, men de færreste fortsetter å jakte på de klypende småtrolla i voksen alder.
Noa og Elias er på tur med klassen og er svært stolte sin fangst i fjæra.
– Vi har brukt blåskjell og fanget disse med et fiskesnøre, forteller Noa ivrig.
Elias viser frem en av krabbene de har samlet, og syns den er fin, med oransje farge på skallet.
– Biter fra seg
Til tross for at han er voksen vil havforskeren selv prøve seg på krabbefangst og bruker enkle midler, en hov til 29,90 fra bensinstasjonen er det beste, bedyrer han.
Og når småkrypa dukker opp og Bodvin tar de i hånda blir han bitt av de små hissige krabatene.
– Det er dette som gjør den så spennende å fange for ungene.
Men den er også særdeles spennende for de voksne, mener Bodvin som ønsker at flere arter i skjærgården skal brukes til mat.
– Perfekt i suppa
Strandkrabber er nemlig en delikatesse i mange land, og kiloprisen er svært høy.
Som kraft i fiskesuppe finnes ikke noe bedre ifølge Bodvin, som selv elsker å lage mat på ting fra fjæra.
– En bouillabaisse uten strandkrabbekraft, er ikke mulig. Smaken er eksklusiv og kraftfull. Han har bedt om eksperthjelp fra havforskerkollega og hobbykokk Anders Hjelmert, for å gi den beste oppskrifta på suppa.
Oppskrift: