Hopp til innhold

Bytter ut fastlegen med Google

Stadig flere velger å søke opp helsespørsmål på internett for så å gi seg selv en diagnose. Nå advarer lege om at folk ikke må «leke lege».

"Doktor Google"

De NRK snakket med i Tønsberg sentrum brukte Google som diagnoseverktøy.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

I jakten på å finne ut av hva som foregår i kroppen ved smerter, sykdom og ubehag tyr flere til oppklaringer på Google.

I en jungel av nettsider, leger og diskusjonsforumer som prøver å gi deg en pekepin på hva som kan være galt, blir veien kort til å sette en diagnose på seg selv.

Kutter lege til fordel for selvdiagnostisering

Ida Berg Hauge

Daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter Ida Berg Hauge forteller at undersøkelsen bare bekreftet det de trodde.

Foto: Pressefoto / Melk.no

I en tidligere undersøkelse gjort av Ipsos for Opplysningskontoret for Meieriprodukter, kom det frem at hele 37 prosent av de som oppga at de hadde en allergi eller intoleranse hadde selvdiagnostisert seg.


29 prosent av de selvdiagnostiserte oppga at de benyttet sider funnet via Google som primærkilde til å finne informasjon om laktoseintoleranse eller melkeallergi.

– Bekymringsfullt

Daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Ida Berg Hauge, syns det er bekymringsfullt at en så stor andel baserer seg på selvdiagnostisering gjennom «Doktor Google».

– En intoleranse eller allergi skal bli påvist hos en lege. Hvis man utelukker matvaregrupper fra kostholdet uten å erstatte dem med noen annet, kan dette potensielt føre til at man får et altfor ensidig kosthold, sier Hauge.

Les også:

– Alt fra kreft til bendelorm

NRK tok turen ut i Tønsberg sentrum for å høre hvordan folk bruker internett som diagnoseverktøy.

–- I helgen søkte jeg på Google for en venninne som slet med at hun måtte mye, og ofte på do. Da jeg søkte på symptomene og «hyppig dobesøk» kom det opp alt fra kreft til bendelorm, sier en kvinne.

– Søsteren min har selvdiagnostisert seg med selektiv autisme på bakgrunn av det hun har funnet på nettet, forteller en annen.


– Jeg syns det er veldig greit å finne svar på Google når jeg føler meg dårlig, forteller en eldre mann.

Andre fortalte at de valgte å ikke søke fordi de var redde for å bli hypokonder.

Les også:

– Ikke lek lege

Ingvard Wilhelmsen

Lege og professor ved UiB med hypokondri som spesialfelt, Ingvard Wilhelmsen, mener det er viktig å ikke bruke informasjonen man søker opp som en kilde til angst.

Foto: UiB

Lege og professor ved UiB med hypokondri som spesialfelt, Ingvard Wilhelmsen, kjenner godt til problematikken rundt selvdiagnostisering. Han mener det er viktig å behandle informasjonen fornuftig.

– Det er viktig å ikke bruke informasjonen man søker opp som en kilde til angst, jeg pleier å advare mot å ikke «leke lege», forteller Wilhelmsen.

Han forklarer at hvis man søker på et symptom velger man selv neste steg.

– Hvis man for eksempel søker opp svelgevansker, så får du opp en smørbrødliste. Da kan du gå rett inn på kreft hvis du vil, men du kan også la være, forteller han.

Kan brukes som et supplement

Dette er også fastlege ved Nøtterøy Legesenter Tom Ole Øren enig i.

– Jeg møter engstelige pasienter som forteller at de har lest på nettet at det kan være noe alvorlig. Da er det godt at de kommer til en konsultasjon så vi kan få bekreftet eller avkreftet uroen, forteller Øren.

Han påpeker at man ikke må erstatte Google med en time hos legen sin.

– Hvis pasienten har søkt opp informasjon og har en formening om hva det kan være, kan vi bruke det som et godt supplement inn i undersøkelsen, noe jeg har gode erfaringer med, forteller Øren.

Om man ønsker å bruke internett til og finne ut hva symptomene eller smertene kan være, anbefaler Øren at man velger å hente informasjon fra pålitelige sider på nettet.

Tom Ole Øren

Fastlege ved Nøtterøy Legesenter Tom Ole Øren mener vi ikke må erstatte en tur til legen med Google.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark