Hopp til innhold

Ulovlig skattejakt fører til anmeldelser

Fylkesarkeolog bruker romjula på å skrive anmeldelser.

Arkeologisk funn

FUNN AV MYNT: Det er funnet flere arabiske dirhemer, som ble brukt som betalingsmiddel i vikingtiden ved Tanum Prestegård og Kvelde Kirke.

Foto: Leif Christiansen

Ukentlig søkes det ulovlig med metalldetektor i Vestfold. I verste fall kan viktig kunnskap om historien vår gå tapt.

Siden 2014 har fylkesarkeolog Ragnar Orten Lie levert inn totalt 12 anmeldelser på ulovlig bruk av metalldetektor og det faktum at folk ikke leverer inn gjenstander de finner.

– Det er nok bare toppen av isfjellet. Vi har ikke oversikt over hvor stort omfanget av ulovlig søk og oppbevaring egentlig er, sier Lie.

Funn i løpet av én time

Arkeologisk funn

MANGE FUNN: Det har blitt mange spennende funn for formann i Laurvig detektorlag Leif Christiansen.

Foto: Privat

En som er mer ivrig med metallsøkeren enn folk flest er Leif Christiansen, formann i Laurvig detektorklubb, som også samarbeider med Vestfold fylkeskommune.

Han har mange hundre timer i året ute på jakt etter gamle gjenstander.

– Nærmest ukentlig ser vi folk ute med metalldetektor på fredede områder, eller i områder hvor de ikke har tillatelse fra grunneier. Det er utrolig frustrerende for det fører til at vi som er oppriktig interessert, faktisk blir uglesett av mange grunneiere, sier Christiansen.

Han forteller videre at de har tatt tester ved fire såkalte døde plasser der folk har søkt i flere år uten at det er registrert et eneste funn. På to av fire plasser ble det gjort funn i løpet av én time. De fant blant annet mynter og betalingssølv fra vikingtiden og en fibel fra romertiden.

– At mye havner på svartebørsen eller i et troféskap er det ingen tvil om, sier Christiansen.

Arkeologisk funn

FLERE FUNN: I løpet av en time fant medlemmer av Laurvig detektorklubb flere gjenstander fra vikingtiden ved Tanum prestegård og Kvelde kirke. Selv om det aldri har vært rapportert funn der tidligere til tross fra at flere har søkt.

Foto: Leif Christiansen

Går glipp av viktig historie

Det er ikke nødvendigvis gjenstandens verdi som er det viktigste for den norske stat eller arkeologene. Det er hva gjenstanden sammen med det eksakte funnstedet kan fortelle oss som oftest er det viktigste.

Ragnar Orten Lie

HULL I KUNNSKAPEN: Fylkesarkeolog Ragnar Orten Lie fortviler over at viktig historie går tapt som følge av at folk ikke leverer inn gjenstander de finner.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Problemet kommer da når folk underslår gjenstander, forteller fylkesarkeologen.

– Da får vi hull i kunnskapen vår, og da forsvinner for eksempel gårdshistorien til gårdene hvor det søkes, sier Lie.

Sak opp i lagmannsretten

Før året er omme leverer fylkesarkeologen fire nye anmeldelser til økoteamet i Sør-Øst politidistrikt, avdeling Vestfold.

– Dette er saker vi bruker tid og ressurser på og vi har et godt samarbeid med fylkesarkeologen, sier politiadvokat i økoteamet, Øyvind Hellenes.

I øyeblikket er det en sak i rettssystemet som omhandler nettopp ulovlig søk og underslag av kulturgjenstander. Saken venter nå på behandling i lagmannsretten etter anke fra tiltalte som i tingretten ble dømt til 21 dagers ubetinget fengsel.

Ifølge Hellenes er dette trolig første gang en slik sak går for retten i Norge, og den er derfor prinsipielt viktig.

– Det blir spennende å se hva straffen blir til slutt. Det kan godt være saken blir kjørt helt til Høyesterett for å danne presidens for fremtidige lignende saker, avslutter Hellenes.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark