Ber om råd fra brunost-kommune

Helsedirektoratet vil høre hva brunost-kommunen Horten mener før det lages nye nasjonale kostholdsråd for skolene.

Gulrotbrød med brunost

Horten kommune droppet brunost og prim i barnehagene. Det fanget Helsedirektoratets oppmerksomhet.

Foto: TINE mediabank

Helsedirektoratet skal i år revidere retningslinjene for skolemåltidet i grunnskolen og på videregående skoler og ber Horten kommune om innspill.

Stanset innkjøp av brunost og prim

Horten kommune har blant annet bestemt seg for å stanse alle innkjøp av brunost og prim i barnehagene for å hindre overvekt blant barn.

Les også:

Dette skapte store reaksjoner landet over, men ikke i Helsedirektoratet. Der synes de kommunens arbeid med mat og måltider i barnehagene og i skolene er interessant.

Glad for invitasjon

Linda Jacobsen

Linda Jakobsen i Horten kommune deler gjerne sine råd med flere.

Foto: Helena Rønning

Enhetsleder for helsetjenesten for barn og unge i Horten kommune, Linda Jakobsen, sier hun nesten ble litt stolt da invitasjonen fra Helsedirektoratet dukket opp for en uke siden.

– Jeg er kjempeglad. Men så synes jeg det er litt skummelt, fordi jeg har hatt et veldig stort mediekjør de siste 14 dagene, sier Jakobsen.

Men hun la dette raskt bak seg, og sier hun er trygg på at det de gjør i Horten er veldig bra.

Horten kommune jobber aktivt med mat og måltider i skolen, og for at barna skal være mer fysisk aktive.

Helsedirektoratet er fornøyd

– Horten kommune har vært framme og sagt noe om at de jobber og er opptatt av hvordan mat og måltider i skolen påvirker barns helse og mestring i skolehverdagen, sier avdelingsdirektør Ellen Margrethe Carlsen i Helsedirektoratet.

Derfor har de valgt å invitere Horten kommune og Linda Jakobsen til seminaret.

I år skal Helsedirektoratet lage nye retningslinjer for hva måltider i skolene bør bestå av. Horten kommune har fulgt Helsedirektoratets kostholdsråd og er i gang med å servere mat med mindre salt, fett, og sukker. Dessuten er det mer rene produkter som rent kjøtt og fisk i kosten.

I denne gjennomgangen ble også prim og brunost fjernet, og det er veldig bra, ifølge Linda Jakobsen.

Barna får lage sunn mat selv

Helsedirektoratet skriver i innbydelsen at Horten kommune har erfaringer som er nyttige i revideringsarbeidet av retningslinjene. Linda Jakobsen vil blant annet trekke fram varmmaten på SFO.

– Her har vi inkludert kjøkkenet i kommunen. Vi innbyr foreldre og har med oss frivillige. Dessuten legger vi vekt på at også barna skal få ta del i det å tilberede måltidene, sier Jakobsen.