NRK Meny
Normal

«Vikinger» fra Vestfold i Vogue

– Vi har etter hvert skjønt at å havne i Vogue er veldig bra, så dette er jo veldig morsomt, sier Nina Killie Øydvin fra Åsgårdstrand.

Vikinger i Vogue

I VOGUE: Disse bildene av vikingentusiastene Nina Killie Øydvin (45) og Tor Øydvin (59) fra Åsgårdstrand ble snappet opp av italienske Vogue.

Foto: Kristina Varaksina / kristinavaraksina.com

Lite ante Nina Killie Øydvin og mannen Tor at bildene deres tilkommende svigerdatter tok av dem ville ende opp i en bildeserie på Photovogue, nettsidene til italienske Vogue, et av de mest prestisjetunge motemagasinene i verden.

– Det er vel ganske mange ungjenter som har en drøm om å få et bilde i Vogue. Jeg personlig har vel aldri hatt den drømmen, men det er jo litt gøy da, sier Øydvin og ler.

– Utenom det vanlige

At bildene av vikingentusiastene ble plukket opp av Vogue er ganske tilfeldig.

– Kjæresten til sønnen min er fotograf og ville egentlig bare ta noen bilder av oss som takk for å ha fått en hyggelig mottakelse da hun besøkte oss her for første gang. Hun ble veldig fascinert av vikingkulturen og derfor ble det motivet, forklarer Øydvin, og legger til:

I utgangspunktet hadde hun et annet oppdrag for motebladet. De kom over bildene av oss og ble interessert siden bildene var litt utenom det vanlige.

Foreløpig ligger bildene bare på nett.

Vikinger mer populært

Paret fattet interesse for vikingtiden etter at de at de flyttet til Vestfold i 2010. Nå er de aktive i Oseberg båtlag og bruker det meste av fritiden på det. Klærne på bildene har de sydd for hånd selv.

– Vi forsøker å ivareta gamle håndverkstradisjoner, alt fra hva slags redskaper man bruker til å bygge skip til håndverksteknikker som nålebinding, pjoning og brikkeveving, sier Øydvin.

I løpet av de siste årene har stadig flere fattet interesse for vikingtiden. Mange mener årsaken er populære tv-serier og filmer om vikinger.

– Jeg tror helt klart det har en sammenheng. Samtidig tror jeg man kan få et litt feilaktig bilde basert på tv-serier der det handler mest om krigføring og slåssing. Det var ikke bare det de gjorde i vikingtiden, understreker Øydvin.