Politiet ber foreldre følge med

SANDEFJORD (NRK): «Klovn» løp etter person på kirkegård. – Vi forstår at ungdom syns det er morsomt å skremme. Likevel er dette alvorlig, sier politiet.

Klovnemasker

Politiet tror det er ungdommer som ifører seg klovnemasker for å skremme folk.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Det siste døgnet har politiet flere steder i landet blitt kontaktet av folk som er blitt skremt av såkalte «killer-clowns», altså personer utkledd som klovner som skremmer forbipasserende.

Tre tilfeller ble registrert i Sandefjord onsdag, mens det kom inn en melding om åtte «klovner» torsdag.

Gunnar Straand

Rektor Gunnar Straand ved Store Bergan skole kontaktet politiet da elever meldte fra om 'klovner'.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Da var det rektoren ved en barneskole som kontaktet politiet etter å ha snakket med to av elevene på sin skole. Barna fortalte at de hadde møtt en gjeng med åtte «klovner» på vei til skolen, og at den ene hadde løpt etter en av dem.

– Elevene fortalte at personene hadde røde neser, farget hår og kanskje noen plastikkniver. De ble skremt, men roet seg fort ned igjen, sier rektor ved Store Bergan skole, Gunnar Straand, til NRK.

Ble livredd og kastet fra seg sykkelen

Politistasjonssjef i Sandefjord, Brian Jacobsen, ser på alle saker der folk blir skremt som alvorlige, men sier at en av hendelsene onsdag var mer alvorlig enn de andre.

– Da fikk vi melding om at en klovn hadde en kniv. Han som ble utsatt for dette, ble livredd og ringte politiet. Han ble så redd at han slapp fra seg sykkelen med det han hadde handlet, og løp av gårde. Det er ganske skremmende for dem som opplever dette, sier Jacobsen.

De andre tilfellene er spredt i kommunen. Blant annet fulgte en «klovn» etter en person på kirkegården i sentrum.

– Også her ble vedkommende veldig redd, sier Jacobsen.

Kan straffes med fengsel

Brian Jacobsen

Politistasjonssjef Brian Jacobsen sier at det kan være straffbart å skremme folk.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Politiet forklarer at det ikke er ulovlig å kle seg ut, men at det er straffbart å skremme andre.

– Jeg forstår at det for ungdom kan være morsomt å skremme, slikt går litt i bølger. Likevel er dette alvorlig, og det kan være straffbart. Man kan bli straffet med bøter og inntil to års fengsel for skremmende og plagsom atferd.

Politistasjonssjefen tror ungdom som inspireres av videoer på nett, står bak, og håper dette snart er over.

– Vi oppfordrer foreldre til å følge med. Det er en del ungdom som kler seg ut, så pass på at klovnemasker ikke blir brukt til å skremme noen.

Onsdag kveld ble en «klovn» slått av en turgåer som ble skremt i Fredrikstad, og i Kristiansand er «klovner» blitt jaget til skogs. Det er en risiko «klovnene» tar, mener politistasjonssjefen.

– Når en skremmer folk, blir folk redde og noen reagerer da på en slik måte at de angriper. Så en skal være forsiktig med å skremme andre – det kan få uante konsekvenser, sier Jacobsen.