Hopp til innhold

– Tenk på hvor dere kaster snusen!

Ei lita jente ble hentet av ambulanse etter å ha svelget posesnus. Giftinformasjonen får stadig flere henvendelser om barn som svelger snus.

SNUS

Per Olav Kormeset ved Giftinformasjonen sier at man generelt sett må svelge mer enn én posesnus før det blir farlig.

Foto: Olivier Morin / AFP

Denne meldingen sprer seg som ild i tørt gress på Facebook:

«I går gikk det nesten fryktelig galt med vår lille datter da hun svelget en posesnus! Hun ble svært dårlig og hentet av ambulanse. HELDIGVIS gikk det bra med henne denne gang og vi fikk en skikkelig lærepenge! Så til dere kjære snusere: TENK PÅ HVOR DERE SPYTTER UT/KASTER SNUSEN DERES!!! Nå er det snart vår og småfolka er ute på nye eventyr og putter ALT de finner i munnen.»

Meldingen er delt nær 5000 ganger på nettsamfunnet.

Per Olav Kormeset

Per Olav Kormeset sier de stadig oftere får henvendelser angående nikotin.

Foto: Privat

– Generelt så vil ikke én brukt posesnus være farlig, sier avdelingsdirektør for Giftinformasjonen, Per Olav Kormeset.

– Men det vil være avhengig av omstendighetene. En posesnus inneholder gjerne 10 mg nikotin, isolert sett en ganske stor dose. Men det vil som regel være lite av det barnet faktisk får inn i kroppen når det spiser en posesnus.

– Er det fordi den er brukt?

– Det er hovedsakelig fordi det her skal tas opp fra mage/tarmsystemet. Og det er cirka 10 prosent av innholdet i en posesnus som kan tas opp. Men selvfølgelig, er den allerede brukt, så er det mindre nikotin i posen i utgangspunktet, forklarer Kormeset.

Ring til Giftinformasjonen

Han sier at det derfor er farligere hvis barnet får tak i en posesnus som ikke er brukt.

– Teoretisk sett ja. Og så er det i tillegg avhengig av hvor lenge barnet suger på den og om den svelges.

Hvis uhellet først skulle være ute, ber han folk ringe til Giftinformasjonen.

– Ring oss på 22 59 13 00, så vil vi gjennom samtalen få inntrykk av forløpet og gi råd om hvordan man skal forholde seg.

Snus

Ifølge Kormeset er det farligere om barnet får tak i en boks med ubrukt snus.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Ifølge Kormeset er det vanskelig å si hvor mye nikotin som skal til, før det blir farlig. Men at barn sjelden, eller aldri, blir forgiftet av én pose.

– Det er veldig avhengig av det enkelte tilfellet, sier Kormeset og legger til:

– Det man sannsynligvis vil oppleve først er at barnet blir uvel. Kvalme og oppkast. Er man da heldig, for å bruke det uttrykket, så vil jo det føre til at posen eventuelt kommer opp og at problemet løses på en måte.

Får mange henvendelser

Giftinformasjonen er en døgnåpen telefon som skal kunne gi deg råd ved forgiftninger og forgiftningsfare. Kormeset forteller at de får mange henvendelser angående nikotin.

– I fjor hadde vi drøyt 600 henvendelser om nikotin. En god del av de dreide seg om barn, og en god del av disse handlet om posesnus. Vi får mange henvendelser, men det er svært sjelden vi vurderer av en sånn art at vi anbefaler at de skal til sykehus for behandling, sier Kormeset.

Han mener det er verre hvis barna får tak i en snusboks hjemme, enn at de plukker opp en brukt snus fra gata.

– Utfordringen hvis barn får tak i hele snusboksen, er at det er vanskelig å vite hvor mange poser barnet eventuelt har spist. Og det går jo en grense der det kan føre til alvorlig forgiftning.

Han er enig i at snuserne bør tenke seg om før de spytter ut eller kaster snusen.

– Det er jeg for så vidt enig i, men en pose som ligger på gata har sannsynligvis tatt til seg fuktighet. Så det er ikke sikkert at det er så mye nikotin igjen i den, avslutter Kormeset.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark