Hopp til innhold

Advarer mot gift fra e-sigaretter

Danmarks nasjonale Giftlinje blir nedringt av folk som frykter å ha blitt forgiftet etter å ha vært i kontakt med nikotinvæsken i e-sigaretter.

e-royk

I Danmark har bruken av nikotinholdige e-sigaretter ført flere tilfeller av forgiftning.

Foto: BOBBY YIP / REUTERS

Avdelingsoverlege John Bang ved Giftlinjen på Bispebjerg Hospital sier at de det siste kvartalet har mottatt cirka 20 bekymrede henvendelser fra personer som frykter forgiftning etter å ha håndtert e-sigaretter.

E-sigaretter er et substitutt for dem som ønsker å slutte å røyke. De fungerer slik at et varmelegeme varmer opp en røykevæske, som inhaleres av røykeren. Denne væsken, som kan være nikotinholdig, må regelmessig fylles på fra små refill-flasker.

Det kan være farlig å få denne væsken i munnen, på huden eller i øynene. De vanskeligste forgiftningene skyldes lekkasjer som følge av feilbruk – eller at barn får tak i de små refill-flaskene med røykevæske.

– Det kan være svært skadelig å få i seg slik konsentrert nikotinvæske. Nikotin er jo tross alt et middel som har blitt brukt som insektgift, sier John Bang til NRK.no.

E-sigarett

En e-sigarett har et varmeelement som varmer opp røykvæsken, som igjen inhaleres av brukeren. Røykevæske med nikotin kan det være svært farlig å få i seg.

Foto: DR

Alvorlige konsekvenser

Han forteller at henvendelsene om dette til den nasjonale gifttelefonen har ulik alvorlighetsgrad: Alt fra folk som er redde og usikre, til de som viser betydelige symptomer – og i noen tilfeller har det dreid seg om akutt forgiftning med sykehusinnleggelse.

– Får man denne væsken i munnen kan det føre til kvalme, oppkast og kaldsvetting. Videre kan det påvirke hjertefrekvensen, og ved store inntak kan det i ytterste konsekvens føre til hjertekollaps og død, sier Bang, og understreker at man også hudkontakt med denne væsken kan føre til forgiftning.

Det var Politiken.dk som først omtalte denne saken, og de skriver at det ikke er rapportert om noen dødsfall knyttet til nikotinforgiftning.

Jordbær og nikotin

Det finnes e-sigaretter på markedet som ikke inneholder nikotin, og som kan være tillatt å omsette dersom Statens Legemiddelverk godkjenner produktet.

Men det er ikke tillatt, verken i Norge eller i Danmark, å selge eller importere e-sigarettprodukter som inneholder nikotin. Mange velger da i stedet å handle over det uregulerte internettmarkedet.

Bang sier at det ofte er et problem at den såkalte e-væsken er dårlig merket, og siden den er importert har de ikke mulighet til å regulere dette. En e-væske med nikotin som er tilsatt jordbæraroma vil da typisk nok kunne ha et innbydende bilde av jordbær på etiketten – noe som kan være svært fristende for barn.

Se bilde av slike e-væskeflasker her

– Vi har fått henvendelser om at både barn og voksne har blitt forgiftet. Enkelte barn har forsynt seg med nikotinvæsken når foreldrene har latt den stå framme på stuebordet. Og enkelte av disse væskene har en svært høy konsentrasjon av nikotininnhold i seg, sier Bang.

Utbredt i Danmark

Bang sier at bruken av slike e-sigaretter er svært utbredt i Danmark, og at antallet bekymrede henvendelser har økt kraftig. Undersøkelser viser at så mange som 150.000 dansker bruker e-sigaretter, skriver Politiken.

– Folk som ikke klarer å slutte, kaster seg heller over e-sigaretten, sier han.

I Norge har mange valgt å konvertere til snus etter å ha sluttet å røyke. Ettersom antallet røykere har gått ned, har antallet snusere økt. Samtidig er det i Danmark forbud mot porsjonssnus, noe Bang tror kan forklare at e-sigaretter blir foretrukket hos dem som ønsker å slutte å røyke, men som ikke klarer å kutte av nikotintilførselen over natta.

– Dette er nok en viktig grunn til at danskene heller velger e-sigaretten når de skal slutte med vanlige sigaretter, sier han.

Elektronisk sigarett

Det finnes ingen undersøkelser i Norge som viser hvor mange brukere det er av e-sigaretter, men ved Statens institutt for rusmiddelforskning har de grunn til å tro at tendensen er økende.

Foto: Bobby Yip / Reuters/Scanpix

Få henvendelser i Norge

Det finnes ingen undersøkelser i Norge som viser hvor mange brukere det er av e-sigaretter, men ved Statens institutt for rusmiddelforskning har de grunn til å tro at tendensen er økende.

Seniorrådgiver Lise Gjersrud Ringstad ved Giftinformasjonen i Helsedirektoratet sier at de har registrert en håndfull henvendelser fra folk som er redde for forgiftning etter å ha vært i kontakt med e-sigaretter med nikotin.

– Vi har ikke registrert noen alvorlige hendelser, bare at enkelte har blitt eksponert for mindre mengder av nikotinvæsken. Giftinformasjonen har ikke fått nok tilbakemeldinger som skulle tilsi at dette er et stort problem i Norge, og hadde det vært det, ville vi nok ha fanget det opp. Men vi følger med på utviklingen, sier hun til NRK.no

I Sverige er det også registrert tilfeller av forgiftning som følge av bruk av e-sigaretter. Ifølge Giftinformationscentralen, som er en del av Läkemedelsverket, er det rapportert om sju tilfeller av forgiftning som kan kobles til nikotinvæske til bruk i e-sigaretter. Forgiftningene har rammet både barn og voksne, får NRK.no opplyst av Läkemedelsverket.

– Godt hjelpemiddel

NRK har tidligere omtalt at forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning, SIRUS, ønsker e-sigaretten velkommen i Norge. Han mener at det nå er etablert sikre holdepunkter for at e-sigaretter er et godt hjelpemiddel for å redusere bruken av vanlige sigaretter og betegner e-sigaretten som nesten helt ufarlig.

– E-sigaretter er utvilsomt vesentlig mindre helseskadelig enn vanlige sigaretter, sier han.

Video E-sigaretter

Video: Dette er e-sigaretter.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)