NRK Meny
Normal

– Si klart nei til hasj før russetiden

– Vi opplever at ungdom har blitt mer liberale overfor hasj og marihuana de siste årene, sier Hege Fjær i politiet i Tønsberg. Hun er særlig bekymret for de unges hasjbruk i russetiden.

hasj

UNDERSØKELSE: Den siste UNGDATA-undersøkelsen viste at én av tre elever i 3. klasse på videregående i Bærum hadde røyket hasj i løpet av det siste året før undersøkelsen ble foretatt. Hege Fjær i politiet i Tønsberg frykter at forholdene er like i Tønsberg-området. (Illustrasjonsbilde).

Foto: MARK BLINCH / Reuters Creative

– Narkotikabruk er en del av russetidens utfordringer. Vi vet at denne perioden handler om å være del av et fellesskap. Det kan være vanskelig å si nei til narkotika og stå imot press hvis man opplever at andre bruker det. Det er i tillegg lettere å gjøre uheldige valg når man er allerede er alkoholpåvirket, sier Hege Fjær, leder for ungdomsavsnittet i politiet i Tønsberg.

Hege Fjær

BEKYMRET: Hege Fjær, leder av ungdomsavsnittet i Vestfold politidistrikt, er bekymret for om mange flere ungdommer i Tønsberg- og Nøtterøy-området vil prøve hasj i russetiden.

Foto: EVELYN THERESE BERG HANSEN / NRK

Hun ber foreldre og ungdom snakke sammen om å si klart nei til narkotika før russetiden.

– Da er de bedre forberedt hvis de blir tilbudt dette. Ungdommene bør også snakke med vennene sine om å ta avstand til hasj. Politi og kommune må selvsagt også jobbe med å minske bruken.

Ifølge Fjær rapporterer Kripos at dagens hasj er renere og sterkere enn for bare noen år siden. Hasjen gir også større risiko for psykiske problemer og psykoser.

– Vi er bekymret over at flere ressurssterke ungdom nå enn før ser ut til å bruke stoffet.

Mange har prøvd hasj

Den siste Ungdata-undersøkelsen viste at én av tre elever i 3. klasse på videregående i Bærum hadde røyket hasj i løpet av det siste året før undersøkelsen ble foretatt.

Tredjeklassingene i Tønsberg og på Nøtterøy er ikke med i undersøkelsen, men det var 1. og 10.-klassingene herfra. Hasjforekomsten blant disse var like stor som blant de samme klassetrinnene i Bærum.

– Det innebærer en dobling av bruken fra 10. klasse til 1. klasse, fra 7 til 14 prosent. Tallet er muligens også like høye blant 3.-klasseelevene i Tønsberg som i Bærum, sier Birgitte Søderstrøm, SLT (Samordning av Lokale kriminalitetsforebyggende Tiltak)-koordinator i Tønsberg kommune.

Ida Helene Grande, Snorre Lindholm-Thrana og Daniel Løvli

SALG: – Vi har hørt at alt fra ungdomsskoleelever til voksne damer selger hasj i Tønsberg-området, sier Ida Grande, Snorre Lindholm-Thrana og Daniel Løvli, elever i 3. klasse på Greveskogen videregående skole.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

– Veldig lett å få tak i

NRK har snakket med fem tredjeklassinger på Greveskogen og Nøtterøy videregående skoler. To av dem bekrefter å ha røyket hasj.

Alle fem sier at det er svært lett å få tak i hasj, men de er uenige i om russetiden fører til at flere prøver det.

Flere av elevene er overrasket over tallet på hasjbruk i Bærum.

– Ifølge politiet er dagens hasj farligere enn før. Derfor er det særlig tankevekkende at tallet er så høyt, sier tredjeklassingen Ida Grande.

Stine Håkedal og Connie Brattås

FLERE GANGER: Stine Håkedal tror generelt det er mindre hasjbruk på Nøtterøy enn i Bærum. – På Nøtterøy er det kanskje mange som prøver det én gang, mens bare noen gjør det flere ganger, sier Brattås.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK