Hopp til innhold

Skal bruke en vanlig rutebuss som russebuss

Det er ikke uvanlig at russ bruker mange titusener kroner hver på russebuss. Det har en russegjeng fra Tønsberg sett seg lei på.

Bjørn Henrik Harr, Sindre Sagdalen, Alexander Schøyen og Ole Backen Strømnes

MORSOMT: Bjørn Henrik Harr, Sindre Sagdalen, Alexander Schøyen og Ole B. Strømnes skal bruke en vanlig buss som russebuss. – De som er med på de dyreste russebussene på skolen vår synes konseptet er rart og teit, men vi synes bare det er morsomt at de reagerer slik, sier guttene.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

– Vi skal bruke en rutebuss som russebuss for å spare penger i russetiden. Pengene vi sparer vil vi bruke på helt andre ting, sier Ole Strømnes, russ ved Greveskogen videregående skole og bussjef på «rute 120 – Tønsbergrussen».

Denne ideen fikk han og et par kompiser allerede i tiende klasse. Nå er 13 gutter med på «russebussen». Elleve av disse er elever ved Greveskogen, mens to går på Færder og Melsom videregående skoler.

Rute 120 som russebuss

EGEN LOGO: Russeguttene har laget sin egen Facebook-side; 'Rute 120 – Tønsbergrussen'. - Ingen andre russebusser har flere personer med på rulling enn oss', skriver guttene under dette bildet av logoen sin.

Foto: Privat

Litt tilfeldig rutevalg

Bussruta guttene har valgt er Vestviken Kollektivtrafikks (VKT) nummer 120, som går til Revetal. Dette på tross av at bare én av guttene bor her.

– Vi har valgt en rute ikke så mange tar for å gjøre konseptet mer til vårt eget. Det stod mellom rute 120 og 123, og 120 klinget aller best, sier Strømnes.

De fleste guttene bor sentralt i Tønsberg.

– Da er det vel ikke 120-bussen dere vanligvis tar?

Guttene ler.

– Nei, men vi skal likevel ta denne bussen til og fra skolen, for å møte medruss i byen og til russetreff.

Fått reaksjoner

Gjengen har fått mange reaksjoner på konseptet.

– Medelever som er med på dyre russebusser latterliggjør oss fordi vi ikke er med på russebuss. Noen tror at vi ikke har råd, men vi synes bare det er morsomt med slike reaksjoner. Noe av poenget vårt er nettopp å skape oppmerksomhet rundt russetidens store pengebruk, sier Harr.

Erik Gundersen, administrerende direktør i VKT

ØNSKER DEM VELKOMMEN: Erik Gundersen, administrerende direktør i VKT, ønsker russeguttene hjertelig velkommen i russetiden. Han er sikker på at de kommer til å følge selskapets ordensregler.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

– Medelever som ikke er med på russebusser synes at konseptet er helt konge, sier Strømnes.

Guttene har skaffet seg to sponsorer, og regner med å bruke 1 500 kroner hver på selve konseptet.

– Jeg har hørt at enkelte busser på Greveskogen har budsjetter på 35 000 kroner per person, og i Eikeli og Bærum finnes det busser russen til sammen bruker halvannen million på. Det er helt unødvendig, sier Strømnes.

VKT-direktør Erik Gundersen har aldri hørt om et lignende russebuss-konsept.

– Det er veldig gøy at guttene skal bruke VKTs kollektivtilbud til å forflytte seg i russetiden. Jeg er sikker på at de kommer til å oppføre seg på bussen, sier han.

Guttene tror ikke det blir så mye feiring her – i hvert fall ikke med alkohol.

– Vi lover uansett veldig god stemning på rute 120 de neste ukene.