NRK Meny
Normal

– Moren er forhåndsdømt

Christoffer Gjerstad Kihle (8) døde av stefarens mishandling. Moren står nå tiltalt for medvirkning til vold og legemsbeskadigelse med døden til følge.

Christoffer Gjerstad Kihle

Tirsdag 20. mars startet rettssaken mot moren til Christoffer Gjerstad Kihle. Hun er tiltalt for medvirkning til vold og legemsbeskadigelse med døden til følge. Kodal-gutten døde 2. februar 2005.

Foto: Privat

Hun nekter for at hun hadde den minste mistanke om volden.

Da rettssaken mot henne startet i dag ba aktor dommerne se bort fra medieomtalen i saken. Morens forsvarer, Thomas Randby, mener det er umulig fordi hun er forhåndsdømt.

– Folk har allerede en oppfatning av hva som har skjedd, sa Randby til retten.

Han påpekte at dette er morens første anledning til å forsvare seg selv.

Randby ba også om at dommene mot stefaren ikke legges fram i retten. Grunnen er at han mener disse hindrer en fri og uhildet rettssak mot moren. Dette ble avvist av retten.

Den 37 år gamle moren nektet straffskyld da rettssaken mot
henne startet i Tønsberg tingrett tirsdag morgen.

Vil føre flere nye bevis

Forsvareren mener det er flere bevismessige viktige punkter fra tiltalen som må bevises, og ikke bare det aktor legger vekt på. Blant annet hvor mye moren forsto av det som skjedde eller hadde forutsetninger for å forstå.

– De har ikke vurdert hennes juridiselle observasjon, sa han i retten.

Christoffers mor har fått to barn med Christoffers stefar, men har blitt fratatt begge av barnevernet. Dette skyldes ifølge forsvareren ikke mistanke om vold, eller mishandling, men manglende evner til å ha omsorgen for barna.

– Dette er relevant i forhold til hva hun forsto rundt det som skjedde med Christoffer, sier Randby og forteller at han vil legge fram nye bevis om dette i retten, blant annet en sakkyndig vurdering som ble brukt i fylkesnemnda.

– De forandret seg

Christoffers biologiske far hadde et godt forhold til 37-åringen etter skilsmissen og avtalen var at han skulle være en aktiv del av Christoffers liv. Dette endret seg etter at stefaren kom inn i bildet. Det kom fram under farens forklaring i retten.

– Christoffer ble mer sint og ville hjem til mor, sa faren til retten og forklarte at både sønnen og hans tidligere kone forandret seg.

Han forklarte også at det dukket opp flere og større blåmerker han ikke hadde sett før. Han tenkte ikke at dette var noe han var påført selv, men tenkte heller ikke at det kunne skyldes vold.

– Man tror jo ikke at noen kunne være voldelig mot et barn.

Etter en tid ble han nektet samvær og fikk beskjed om å kontakte advokat. Det gjorde han, men det ble aldri noen rettssak om samværsretten.

Han forklarte i retten at det er vondt at gutten ble mishandlet.

Ble funnet død i sengen sin

Det er sju år siden åtte år gamle Christoffer Gjerstad Kihle ble funnet død i sengen sin i Kodal i Vestfold, og tre år siden Christoffers stefar ble dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet ham til døde. Moren var ikke tiltalt da stefaren møtte i retten, men i dommen står det at Christoffer ble sviktet av sin mor.

Hun nekter all straffskyld og er også av den oppfatning at stefaren er uskyldig dømt. Hun hevder hun ikke har sett, hørt eller mistenkt noe som
kunne antyde mishandling.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Christoffer-saken i retten, 20. mars.

Rettssaken mot moren startet tirsdag 20. mars.

Foto: John André Samuelsen / NRK

Henlagt flere ganger

Åtteåringen ble funnet med omfattende hodeskader og blåmerker over store deler av kroppen. Senere obduksjon avdekket at han hadde et 17 centimeter langt brudd i skallen, og at dødsårsaken var hodeskadene.

Moren ble tidlig anmeldt, men saken mot henne ble henlagt flere ganger, i likhet med saken mot stefaren. Først etter ordre fra riksadvokaten i juni i fjor, ble moren tiltalt for legemsfornærmelse med døden til følge.

Riksadvokaten mener moren forsto at gutten ble utsatt for vold av stefaren. Som mor pliktet hun dermed å handle for å prøve å hindre nye voldshandlinger. Men hun gjorde ingenting. Denne passiviteten gir henne et medvirkningsansvar, mener riksadvokaten.

Rettssaken mot moren skulle startet i desember i fjor, men ble utsatt fordi mer etterforskning var nødvendig.

Rettssaken startet i Tønsberg tingrett tirsdag, og varer til 30. mars.

NRK.no følger rettssaken.