Hopp til innhold

Håper 8000 år gammel hjernemasse vil gi svar

Steinalderfunn i Stokke kan vise seg å bli blant de viktigste funnene i Norge.

Sensasjonelt steinalderfunn i Stokke

Funnet kan være med på å fortelle hvordan det var å være steinaldermenneske i Norge. (Foto: John-Andre Samuelsen)

– Det er ikke lett å se det, man skal være litt trenet og litt åpen for det. Men her ser vi noe brunt, med litt mørkere og svartaktig overflate. Det er bein, sier utgravningsleder Gaute Reitan til NRK.no.

Gaute Reitan

Gaute Reitan sier dette er et funn som en arkeolog kun gjør én gang i livet.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

I to måneder har ti arkeologer gravd på området hvor Smiths Venner skal i gang med en storstilt utbygging. Og det er gjort mange funn på det som trolig er to leirplasser fra steinalderen.

– Det er i seg selv sjeldent at vi graver en boplass fra en del av steinalderen som vi egentlig kjenner veldig lite til fra før. Men at man nå får en hel masse funn som er eksepsjonelle på landsbasis, gjør jo dette til noe helt spesielt, forklarer Reitan.

– Vi har Norges eldste ubrente bein. Og beinmateriale og annet organisk materiale er slik som gjør at man kan komme veldig tett på steinaldermennesket. Kanskje det til og med er et steinaldermenneske som vi ser restene av her. Da er analysemulighetene helt enorme, forklarer en entusiastisk Reitan, og innrømmer gjerne at dette er den typen funn en arkeolog mest sannsynlig gjør kun én gang i løpet av sin karriere.

Les også:

8000 år gammel hodeskalle

– Her er det bein. Det er et ganske stort et, kanskje et skulderbein eller en hofte.

– Men det er ikke menneskelig?

– Det er litt tidlig å si, det kan jo være det. Egentlig håper vi jo på det, for det kan vi få veldig mye informasjon ut av, sier Reitan.

– Her er jo det aller mest spennende, utbryter han plutselig.

En bit av en skalle. Nær 8000 år gammel. Og de tror det fortsatt ligger hjernemasse der.

– Inni det som vi mener er en skalle, så er det noe grått og leiraktig. Det kan kanskje folk tenke seg selv hva er for noe, sier Reitan mens han peker og forklarer.

Steinalderfunn Stokke

Bildet viser det Reitan tror er et skulderbein eller en hofte.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Trenger eksperthjelp

Dersom det virkelig er en menneskelig hodeskalle med hjernemasse i, kan det være med på å si noe om hvordan det var å være steinaldermenneske i Norge. Spørsmålet er om den tilhører et dyr eller et barn.

– Det er litt tidlig å si, der trenger vi hjelp fra noen eksperter på bein.

Det svaret vil man få når det er gravd ut og ekspertene har fått sett på det. At det er 8000 år gammelt, er man allerede ganske sikre på.

– Vi hadde en mistanke allerede da vi kom hit, for det her er en steinalderboplass som har ligget i strandkanten. Og vi vet at sjøen stod omtrent her vi er nå for ca. 8000 år siden, sier Reitan og legger til:

– Da vi gravde noen prøveruter her, kom vi tidlig på kullholdige masser. Det sendte vi til hurtigdatering, for å finne litt mer ut av hva vi har å gjøre med. Resultatet fikk vi her om dagen, 5900 før Kristus, altså nesten 8000 år gammelt. Beina som er i gropa har jo absolutt noe med det å gjøre, og er like gamle, forteller Reitan.

Les også:

Steinalderfunn Stokke

I denne gropa ligger funnene som arkeologene karakteriserer som sensasjonelle.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Se i nett-tv:

Vil bli snakket om i mange år

Gaute Reitan

Reitan sier funnet er sensasjonelt og vil bli snakket om i mange år fremover.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Stemningen blant Reitan og kollegaene er god. Så opprømte er folk, at de nesten ikke vil reise hjem.

– Det er mulig vi må jobbe litt utover, ler Reitan, og legger til:

– Dette er stort og «Brunstad lokalitet 25», som det heter, kommer til å bli mye snakket om i fagmiljøet de nærmeste årene.

Men på Brunstad skal man i gang med en stor utbygging. Reitan lover at deres utgraving ikke skal gå utover tidsskjemaet.

– Vi gjør oss ferdige akkurat som vi har sagt på forhånd. Om et par uker er vi ferdige her. Og da sprenger dem, graver og setter opp hall.

– Kan det hende at det er lignende funn rundt her?

– Det kan hende, og det er derfor vi har gravemaskin her. For å se om vi kan komme over flere groper med kull og annet oppi, avslutter Reitan.

Les hva professor i arkeologi, Axel Christophersen, mener om funnet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark