NRK Meny
Normal

- Regjeringen valgte rett jagerfly

– F-35 Joint Strike Fighter er det beste flyet og Regjeringen valgte rett fly. Men det er et problem at prisen er usikker, sier tidligere nestleder i Forsvarskomiteen, Per Ove Width fra Frp.

Joint Strike Fighter F-35

Joint Strike Fighter F-35

Foto: Liz Kaszynski

I 2008 gikk Regjeringen inn for at Norge skal kjøpe 56 amerikanske F-35 jagerfly til erstatning for F-16 flyene Forsvaret i dag disponerer.

F-35, tidligere kjent som Joint Strike Fighter, ble valgt i konkurranse med det svenske jagerflyet JAS Gripen. Men prisen er svært usikker og blir trolig langt høyere enn først antatt.

Usikker pris

– Ingen har visst prisen, det har vært det store spørsmålet hele tiden. Forsvarsdepartementet har sagt at vi ikke skal kjøpe fly vi ikke vet prisen på, men ennå vet vi ikke prisen, så dette virker noe underlig, sier Per Ove Width, tidligere nestleder i Forsvarskomiteen på Stortinget.

Anskaffelsen av jagerflyene ble først estimert til 18 milliarder kroner, men nå er prisen for 56 fly anslått å koste mellom 61 og 72 milliarder kroner.

Fremskrittspartiets Per Ove Width

Tidligere nestleder i Forsvarskomiteen, Per Ove Width fra Frp mener F-35 er et fly for fremtiden, men at prisen er for usikker.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

– Kan kjøpe færre fly

– Det ble gjort et vedtak på veldig løse premisser og for meg virker det som om hele flykjøpet bør tas opp igjen, sier Width.

Han mener Norge ikke kan kjøpe fly vi ikke vet hva koster, men tror vi ikke har noe alternativ.

– Det som antagelig skjer er at vi kjøper færre fly, men det er en dårlig løsning. Vi trenger de flyene vi har bestilt. Det har med størrelser på skvadroner å gjøre, sier Width.

– Kunne vi kjøpt et annet fly?

– JAS Gripen ble avvist som et mye dårligere fly og Eurofighter trakk seg ut av konkurransen, så i praksis har vi ikke noe valg, sier den tidligere nestlederen i Forsvarskomiteen.

- Det beste flyet

Per Ove With som var forsvarpolitisk talsmann for Frp og nestleder i Forsvarskomiteen på Stortinget, mener Norge har valgt det beste flyet.

– Vi ville ha det beste flyet og F-35 er framtiden. JAS Gripen er et gammel fly, mener han.

– Men er det verdt prisen?

– Det er det ingen som vet. Vi vet jo ikke prisen ennå, sier Width.

– Hva med Eurofighter?

– Det er et godt fly og vi kunne valgt det, men de trakk seg ut og vi ville ha det beste og da ble valget F-35, sier Width.

Utsetter kjøp av fly

F-35 har avansert teknologi og flyets evne til å unngå radar, øker prisen. USA har vedtatt å kjøpe 2.443 fly, men har besluttet å utsette kjøpet av 124 fly. Dermed blir prisen høyere for Norge. I tillegg har mindre konkurranse ført til selgers marked.

– Når F-35 er eneste alternativ kan de sette opp prisen. Vi er prisgitt selges makt og må bare akseptere prisen de setter, sier Width.

Faremo under åpen høring om jagerfly mandag

Forsvarsminister Grete Faremo under Stortingets høring om jagerfly mandag.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Per Ove Width mener at dagens høring i Stortinget er spill for galleriet.

– Det kommer ikke til å komme noe særlig ut av det, mener Frp-politikeren.

– Mener du at regjeringen har gjort et riktig valg?

– Ja ut i fra at vi bestemte at vi skulle ha det beste flyet, så har de gjort det, sier Width.

Men han tror også valget av F-35 var politisk motivert.

– Vi ble truet av den amerikanske ambassadøren til å velge amerikanske fly og Regjeringen var nok også opptatt av å holde seg inne med Nato, sier Width.