Normal

Ikke Zimbabwe-valg i mai likevel

Avgjørelsen i Zimbabwes presidentvalg trekker i langdrag. Men opposisjonsleder Morgan Tsvangirai er på vei hjem for å starte valgkampen.

Zimbabwe, MDCs hovedkvarter

Politiet arresterer MDC-tilhengere utenfor MDCs hovedkvarter i Harare 25. april.

Foto: STR / AFP

Siste frist for den andre valgrunden var egentlig 23. mai, men landets valgkommisjon har vedtatt at fristen flyttes til 31. juli, melder AFP.

Valgdatoen er ventet annonsert senere denne uka.

Opposisjonen mener at forlengelsen av valgfristen er nok et forsøk på å legge forholdene best mulig til rette for at president Mugabe skal klare å vinne ved hjelp av juks.

Turbulent

I den første valgrunden i valget 29. mars slo opposisjonsleder Morgan Tsvangirai Zimbabwes leder siden selvstendigheten, Robert mugave, med 47,9 mot 43,2 prosent - ifølge valgkommisjonen.

Loven krever at en av kandidatene får over 50 prosent for å bli valgt.

Tiden etter valget har vært turbulent, og regjeringsvennlig milits er beskyldt for å stå bak en rekke angrep på tilhengere av opposisjonspartiet MDC, Movement for Democratic Change.

MDC er sikre på at Tsvangirai fikk mer enn halvparten av stemmene i første runde. Tsvangirai har satt en rekke betingelser for å delta i runde to. Han er ventet hjem i denne uka.

MDC-krav

Opposisjonslederen har vært utenlands siden tidlig i mai. Han erklærte i dag at han akter å reise hjem for å delta i den andre valgrunden, men holder fortsatt på sine betingelser.

Han krever en slutt på voldshandlingene, fredsstyrke og utenlandske valgobservatører, full mediefrihet og endringer i valgkommisjonen. Det er ingen tegn på at han får gjennomslag for noen av dem.

- Først holder de tilbake resultatet, så gjennomfører de en ulovlig opptelling, og nå forlenger de fristen for den andre runden til 90 dager, sier talsmann for MDC, Nelson Chamisa.

- Det kommer til å bli 90 dager hvor folk blir banket opp og drept og eiendom blir ødelagt, sier Chamisa.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt