Hopp til innhold

Nytt rekordnivå for klimagasser i atmosfæren: – Vi vil se slike rekorder hvert år

Til tross for pandemien ble det målt rekordnivå av drivhusgasser i 2020. Klimaekspert mener vi vil se enda verre tall når verdenssamfunnet åpner igjen.

kullkraftverk i Sør-Afrika.

REKORD: I 2020 ble det satt ny drivhusgass-rekord. Dette bildet er fra et kullkraftverk i Sør-Afrika.

Foto: POPPE, CORNELIUS / NTB SCANPIX

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Konsentrasjonen av drivhusgasser i atmosfæren nådde et rekordnivå i 2020, og økte mer i fjor enn gjennomsnittet det forrige tiåret, ifølge en WMO-rapport.

Utslippene gikk ned med 5,6 prosent i fjor som følge av mindre aktivitet i koronapandemien. Likevel har det ingen merkbar effekt på konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren. Det hadde heller ingen merkbar effekt på hvor raskt konsentrasjonen av drivhusgasser øker.

– Det er ikke noe overraskende. Jeg tror det vil komme et rekordår hvert år fremover. Det vil skje helt frem til vi når punktet hvor det ikke slippes ut mer klimagasser i atmosfæren enn det fjernes, forteller klimaekspert Svein Tveitdal.

Miljørådgiver Svein Tveitdal.

Tveitdal er miljørådgiver og tidligere FN-direktør mener rekorden i 2020 vil komme flere år fremover.

Foto: Privat

Tveitdal er miljørådgiver og tidligere FN-direktør. Selv om rapporten viser en nedgang er han mer er spent på hva som skjer nå som verden har begynt å åpne igjen.

– Det som er interessant er hva som skjer neste år. Da er jeg redd vi vil få en skikkelig negativ overraskelse.

Negativ nyhet før toppmøte

Rapporten fra Verdens meteorologiske organisasjon kommer bare dager før klimatoppmøtet i Glasgow – COP26 – rulles i gang.

Tveitdal tror ikke rapporten vil påvirke toppmøtet i noen særlig grad.

– Men det er en kraftig påminnelse om alvorligheten av utslippene. Rapporten sier at vi må kutte 50 prosent innen 2030. Det er sju prosent hvert eneste år, noe som er tydelig beskjed til Norge og andre oljenasjoner, forteller Tveitdal.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) kommenterte rapporten under en pressekonferanse før han deltar på møtet i Glasgow. Flere ganger poengterte han hvor alvorlig dette var.

– Det er enda mer dramatisk enn vi trodde. Jeg antar at det er fordi at absorpsjonen i bakken og i havet er mettet. Det er veldig alvorlig om man mislykkes å endre kurs på dette, fortalte Barth Eide på pressekonferansen.

Rapporten kalles Greenhouse Gas Bulletin. Petteri Taalas, sjef for Verdens meteorologiske organisasjon, mener rapporten må vise vei for forhandlerne i Glasgow.

– Greenhouse Gas Bulletin inneholder et skarpt, vitenskapelig budskap for klimaforhandlerne på COP26, sier Taalas.

Mer ekstremvær

Med økte utslipp av drivhusgasser og økte temperaturer vil man få mer ekstremvær, ifølge WMO. Det innebærer blant annet flere hetebølger, mer kraftig nedbør og smelting av isbreer.

– Vi må omgjøre vårt engasjement til innsats som vil ha en innvirkning på gassene som driver klimaendringene, sier Talaas.

Selv om globale utslipp raskt blir redusert, vil fortsatt karbondioksid forbli i atmosfæren i flere tiår framover som følge av sin lange levetid.

– Med den nåværende økningen i konsentrasjon av drivhusgasser vil vi se en temperaturøkning mot slutten av århundret som overgår Parisavtalens mål på mellom 1,5 og 2 grader fra førindustrielt nivå, sier Talaas.

SISTE NYTT

Siste nytt