NRK Meny
Normal

Westergaard: – Det fyller meg med redsel

Den danske avistegneren Kurt Westergaard frykter at media blir redde for å ytre seg etter terrorangrepet i Paris.

Kurt Westergaard

TRUET PÅ LIVET: Kurt Westergaard kjenner på både sinne og redsel etter terrorangrepene mot et fransk satirisk magasin.

Foto: HENNING BAGGER / Afp

I 2005 publiserte danske Jyllands-Posten flere Muhammad-karikaturer, som igjen ble publisert som faksimile i flere norske medier. Flere personer i Skandinavia ble senere arrestert for å planlegge terror mot den danske avisen, mens tegneren Kurt Westergaard ble forsøkt drept i 2010.

Han forteller til NRK at dagens terrorangrep i Paris, hvor 12 mennesker er drept i et terrorangrep mot satiremagasinet Charlie Hebdo, fyller ham med redsel.

– Det verste – bortsett fra tragedien med at uskyldige mennesker blir drept – er en angst for ytringsfriheten. At media blir redde for å ytre seg, for å skrive og for å tegne om bestemte begivenheter. Jeg håper at dem vi kaller moderate muslimer nå viser seg på gaten i en stor demonstrasjon og at de utviser lojalitet overfor moderne, demokratiske land med sin ytringsfrihet, sier han.

Kjenner sinne

Drapsofrene i Charlie Hebdo

DREPT: Disse fire karikaturtegnerne ble drept i angrepet mot magasinet Charlie Hebdo. Øverst fra venstre og med klokken: Jean «Cabu» Cabut, Tignous, Charb og Georges Wolinski.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

Westergaard beskriver Charlie Hebdo som et anarkistisk magasin, som er mistenksomme mot alle typer autoriteter, enten de er verdslige, politiske eller religiøse.

Westergaard sier at hans mest grunnleggende følelse, er sinne.

– Jeg kjenner sinne over å bli truet fordi jeg bare – for å si det banalt – har passet jobben min. Det er viktig at man ikke lar noen imamer redigere våre tegninger, blader og magasiner.

Angrep i Paris

BLODIG: Terroristene skal ha ropt «Allahu Akbar» mens de skjøt. 12 personer er drept og over 20 er skadd skadet, fire av dem er alvorlige.

Foto: Thibault Camus / Ap/NTB Scanpix

– Tror du flere blir redde for å trykke slike karikaturer?

– Ja, det er menneskelig, og det kan jeg godt forstå. Men vi, de fleste blader og magasiner skal fortsatt være modige, sier han.

– Sier noe om tiden vi lever i

Den svenske kunstneren og Muhammed-tegneren Lars Vilks sier til avisen Sydsvenskan at angrepet i Paris dessverre viser noe av den tiden vi lever i i dag.

For bare noen måneder siden mottok det franske satiremagasinet prisen Guldhunden, en pris som er innstiftet av Vilks.

– Han fortalte at redaksjonen hele tiden hadde politi der. Men det holdt tydeligvis ikke. Det går jo ikke å gardere seg når det kommer angripere væpnet til tennene, sier Vilks til nyhetsbyrået TT om møtet med redaktør Gérard Biard i København i høst, ifølge NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt