Hopp til innhold

Vurderer kongefamiliens Sverige-tur etter IS-trussel

Den norske kongefamiliens deltagelse i svenskekongens 70-årsdag i helgen vurderes nå av norsk politi på grunn av terrortrusselen mot Sverige.

Kongeparene

Den norske kongefamiliens deltagelse på Kong Carl Gustafs 70-årsmarkering i Stockholm i helgen må vurderes etter at Sverige har mottatt trussel fra IS.

Foto: SCANPIX

Både Kong Harald og Dronning Sonja, Kronprins Haakon og Kronprinsess Mette-Marit, Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn vil være til stede ved markeringen når Kong Carl Gustaf feirer sitt 70-årsjubileum i Stockholm.

Avreisen for kongefamilien er planlagt lørdag morgen. Politiets sikkerhetstjeneste vurderer sikkerheten for kongefamiliens reise og rådgir kongens politieskorte ved Oslo politidistrikt om kongefamiliens sikkerhet.

– Vi har kontakt med svenske og norske myndigheterer og vurderer situasjonen fortløpende, pressesjef Unni Grøndahl ved Oslo politidistrikt.

– Kongen skal fylle 70 år

Svensk sikkerhetspoliti har fått informasjon fra den irakiske sikkerhetstjenesten om at sju til åtte IS-terrorister er i Sverige for å utføre terrorangrep i Stockholm. Overfor NRK beskriver kommunikasjonssjef i Säpo, Mark Vadasz, opplysningene som «rykter».

Feiringen av svenskekongen starter allerede i dag, og avsluttes med en storstilt markering i Stockholm lørdag der hele den norske kongefamilien vil være tilstede.

Politidirektoratet i Norge opplyser at de ikke har noen kommentar til trusselsituasjonen i Sverige, annet enn at de har en nær og god kontakt med PST.

PST skriver i en pressemelding at de følger situasjonen i Sverige nøye. De opplyser også om at det på generelt grunnlag er et nært samarbeid mellom de nordiske sikkerhetstjenestene. De vurderer også om situasjonen i Sverige påvirker trusselbildet i Norge. Det har foreløpig ikke lykkes NRK å få en kommentar fra PST om selve reisen til den norske kongefamilien.

Vadasz i Säpo vil ikke si til NRK hvilke forholdsregler man tar i forbindelse med den norske kongefamiliens besøk.

– Et slikt spørsmål er bedre rettet til det apparatet som er ansvarlige for kongens sikkerhet. Vi har et bra samarbeid med deres sikkerhetstjeneste, men hvordan vi jobber kan vi ikke gå inn på.

– Men 70-årsfeiringen går som planlagt per nå?

– Ja, han (Kong Carl Gustaf, journ. anm.) skal fylle 70 år. Det skal han.

Slottene er tause

Det er lange og sterke forbindelser mellom den norske og svenske kongefamilien.

Gjeruldsen

Informasjonsrådgiver ved Slottet Sven Gjeruldsen henviser til politiet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det norske kongehuset er selvskrevne gjester under Kong Carl Gustafs 70-årsfeiring, men slottet vil ikke si noe om den planlagte turen står i fare.

– Vi kommenterer aldri sikkerheten for kongefamilien, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen ved det kongelige hoff til NRK.

Erfaring fra tidligere saker der sikkerheten til kongeparet på reise vurderes etter spesielle hendelser, tyder på at det er for tidlig å eventuelle avlyse en reise allerede i dag, flere dager før avreise.

Det svenske hoffet er også tilbakeholdne med opplysninger knyttet til sikkerhetsoppbudet rundt 70-årsfeiringen.

– Det er alltid slik at det finnes et sikkerhetsopplegg, sier informasjonssjef Margareta Thorgren ved Stockholms slott til Expressen.

SISTE NYTT

Siste nytt