NRK Meny
Normal

Kameraer funnet på vulkanen: Ofrenes siste bilder

Flere av ofrene for vulkanutbruddet i Japan knipset bilder helt til det siste. Pårørende sitter igjen med kamerane som ble funnet i det tykke askelaget på Ontake.

Vulkanofre

Izumi Noguchi (59) på toppen av Ontake, like før vulkanutbruddet 27. september. Minst 51 mennesker mistet livet. Utbruddet fra Ontake skjedde rett før klokken tolv midt på dagen lokal tid.

Foto: Privat / Ap

Totalt 51 livløse kropper er funnet nær toppen av vulkanen Ontake, som ligger 20 mil vest for Tokyo i Japan. Det var søndag 27. september den 3067 meter høye vulkanen begynte å spy ut aske og steiner, samtidig som flere turgåere var i fjellområdet. Over et dusin mennesker er fortsatt savnet.

Blant de døde var det turentusiaster, forskere, bygningsarbeidere, de fleste var mellom 30 og 60 år, og bodde bare et par timers kjøretur unna den populære turdestinasjonen. Tre av de omkomne var barn.

Noen av dem som er funnet omkommet, har vært delvis begravd i asken, ifølge redningsarbeidere.

Flere av de avdødes eiendeler har blitt funnet i fjellet, og er nå i de pårørendes hender. På flere av kameraene og mobiltelefonene som er funnet kan man se de siste øyeblikkene av turgåernes liv.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vulkanofre

Bildet er tatt av Izumi Noguchi (59) som mistet livet i vulkanutbruddet på Ontake. En enorm sky av aske er på vei rett mot fjellstua og området rundt hvor Takahashi befant seg.

Foto: Izumi Noguchi / Ap/Privat

Tommel opp på toppen

Vulkanofre

Hideomi Takahashi er blant de døde etter vulkanutbruddet. Dette bildet ble lastet opp på Twitter av hans nære venn. Her poserer Takahashi på toppen av Ontake, angivelig bare fire minutter før utbruddet.

Foto: Privat / Ap

En av dem som omkom var Hideomi Takahashi (41). Han var blant ni fjellklatrere fra det japanske forsikringsselskapet «Sompo Japan Nipponkoa Holdnings Inc».

Under Takahashis begravelse forrige torsdag, viste familien hans frem bilder fra avdødes mobiltelefon, minst seks av bildene er fra de siste minuttene av hans liv.

Ett av bildene viser Takahashi som står på toppen av vulkanfjellet med tommelen opp med krateret bak seg.

– Da jeg så at mobiltelefonen fremdeles virket, trodde jeg det var et mirakel, sier hans nære venn Hiroyuki til nyhetsbyrået AP.

Bare tre av Takahashis ni kolleger overlevde fjellturen.

– Kunne ønske han løp, istedet for å knipse bilder

Vulkanofre

Hiromi Noguchi mistet mannen sin Izumi Noguchi (59). Hun har fremkalt de rundt 100 bildene han tok på turen.

Foto: Ap

Bygningsarbeideren Izumi Noguchi (59) gikk tur i fjellet alene denne dagen fordi kona måtte jobbe.

Kompaktkameraet hans var ripete, men minnekortet var like helt. Kona har fremkalt alle de 100 bildene han tok. Det siste bildet viser en enorm sky fra krateret på vei mot kameralinsen.

– Det er et fantastisk bilde, men jeg skulle ønske han kunne løpt, istedet for å knipse bilder. Det er ham jeg vil ha tilbake, ikke bildene, sier kona Hiromi til nyhetsbyrået AP.

– Jeg ønsker å gå opp Ontake om en stund. For å se hva mannen min så, sier hun.

Leter etter savnede

Flere hundre personer fra politiet, brannvesenet og hæren har siden utbruddet deltatt i redningsoperasjoner for å finne turgåerne som de antok ikke hadde kommet seg ned fra fjellet.

Fredag sa lokale myndigheter at minst 13 personer fremdeles ikke var gjort rede for etter vulkanutbruddet.

Vandring i fjellet har blitt en populær utendørsaktivitet i Japan. 730.000 turgåere gikk i fjellene i Nagano i fjor, en 30 prosent økning siden 2009.

Vulkanutbrudd forekommer med jevne mellomrom i Japan, men det har ikke vært noen dødsfall siden 1991. Sist det var utbrudd fra Ontake var i 2007. Asken veltet tre kilometer ned fjellsiden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt