Viste ansiktet sitt

Retten har viet hele dagen til å spille av vitnemålet til Josef Fritzls datter. I dag ble det publisert nye bilder av ham.

Josef Fritzl
Foto: Helmut Fohringer / AP

De nye bildene av Fritzl ble tatt av Reuters da han var på vei inn igjen fra en pause.

Da han møtte i retten i 9-tiden tirsdag, var det på eksakt samme vis som dagen før – skjult bak en blå ringperm og uten svar på spørsmål fra østerriksk fjernsyn som fulgte ham inn.

Opprivende vitnesbyrd

Dagen er viet til avspillingen av Elisabeth Fritzls elleve timer lange vitnemål. Det skal foregå på en stor flatskjerm inne i rettssalen - bak lukkede dører.

På en pressekonferanse i dag skal rettssakens andre dag oppsumeres.

Se pressekonferansen fra 15.55

Avspillingen blir gjort i porsjoner utover i rettssaken, og Fritzl vil bli gitt anledning til å kommentere de enkelte delene.

Rettens visepresident Franz Cutka sier, ifølge The Guardian , at vitnesbyrdet til Fritzl er så opprivende at det bare vil bli avspilt i mindre porsjoner av gangen.

Fire reservejurymedlemmer sitter parat i tilfelle noen av de åtte jurymedlemmene ikke klarer mer.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video nsps_upload_2009_3_17_13_0_39_909.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

«Lys av. Voldtekt. Lys på.»

Fritzl er tiltalt for blant annet incest, voldtekt, drap og frihetsberøvelse mot datteren Elisabeth, som han holdt innesperret i en leilighet i familiens kjeller i 24 år. Han skal ha voldtatt henne over 3.000 ganger og fikk sju barn med henne, hvorav ett døde kort tid etter fødselen.

I går fikk juryen demonstrert hvilke forhold Fritzls fanger levde under. Juryen fikk lukte på gjenstander som stammet fra den mugne og fuktige kjelleren .

Fritzl, som sier han har kjent skyld i 24 år, erkjente mandag straffskyld på de fleste punktene, bortsett fra drap og slaveri, og bare delvis for voldtekt.

For å beskrive monotonien i Elisabeths liv, gjentok aktor Christiane Burkheiser denne setningen flere ganger for å understreke sitt poeng:

«Lys av. Voldtekt. Lys på. Mugne vegger. Voldtekt. Lys av.»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aktor Christiane Burkheiser

Aktor Christiane Burkheiser: «Lys av. Voldtekt. Lys på. Mugne vegger. Voldtekt. Lys av.»

Foto: Ho / REUTERS

Bankpapirer

Tidligere i dag ble det publisert bilder av Fritzl bakfra, hvor man kan se en rekke tall oppsatt på et papir med banklogo i permen.

Tallene skal vise hvilke utlegg Fritzl har hatt, og dette skal bevise at han har hatt kjærlighet for sine fanger.

– Fritzl er som han alltid har vært, kunne hans forsvarer Rudolf Mayer fortelle da han ble spurt om hvordan åpningen av rettssaken har påvirket Fritzl.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Josef Fritzl

Josef Fritzl ankom rettssalen på akkurat samme måte som i går - med en blå ringperm foran ansiktet.

Foto: Ho / REUTERS

Mayer sier Fritzl i stor grad samarbeider med retten, men ville ikke si noe sikkert om rettssaken kan fullføres allerede torsdag , en dag før den oppsatte tiden. Han antydet like fullt at det kan tenkes det ikke blir nødvendig å avhøre de fire ekspertvitnene i saken.

– Jeg regner med at vi minst blir ferdig til den oppsatte tiden, sa Mayer.
Han ga også uttrykk for at det meste av fakta i saken er ubestridt og at det i stor grad er vekten retten legger på Elisabeths forklaring som vil avgjøre skyldspørsmålet.

– Det handler om man vil tro på Elisabeth og hva det vil ha å si, sa Mayer.

Filmet juryen

Ved det som trolig var en stor glipp fra rettens side, ble også juryen i saken filmet, riktignok på avstand, mens kameraene var på vei ut tirsdag. Det er lagt stort arbeid i å holde juryen skjermet fra offentligheten, og de holdes på et ukjent sted så lenge rettssaken varer.

Hvis noen av dem skulle være i kontakt med utenforstående, det være seg familiemedlemmer eller andre, vil de bli fjernet fra juryen.

I sin dekning av saken er østerrikske medier svært forsiktige når de omtaler identiteten til de involverte i saken Tross omfattende omtale i tirsdagens aviser, benevner de fleste Fritzl bare som Josef F, mens hans ofre ikke nevnes med navn, kun forbokstaven.

Kjelleren i Fritzl-familiens hus

Det er under slike forhold at Elisabeth Fritzl har levd i 24 år. Takhøyden i kjelleren er like over 170 centimeter.

Foto: Politiet i Østerrike / Scanpix/AFP

SISTE NYTT

Siste nytt

Maleren Cathrine Crawfurd i arbeid i sitt atelier i Rio de Janeiro.

Maleren Cathrine Crawfurd i arbeid i sitt atelier i Rio de Janeiro. (Foto: Arnt Stefansen, NRK)

Maleren Cathrine Crawfurd i arbeid i sitt atelier i Rio de Janeiro. (Foto: Arnt Stefansen, NRK)

Norsk kunstner: Laget utstilling om korona – ble selv rammet

RIO DE JANEIRO (NRK): Den norske maleren Cathrine Crawfurd (52) åpnet en prestisjetung utstilling om korona i Rio. Men deretter gikk det ikke helt etter planen.