NRK Meny
Normal

Viser soldater som poserer med lik

Tysk magasin publiserer bilder av amerikanske soldater som smiler bredt mens de poserer med døde og sårede sivile i Afghanistan.

En hel verden kan nå se soldater som poserer over blodige lik etter at tyske Der Spiegel publiserte bildene mandag.

De tre bildene viser amerikanske soldater like etter at de skal ha drept ubevæpnede sivile i Afghanistan. og det fryktes at dette bildesjokket skal bli verre enn Abu Ghraib-skandalen i 2003, der fanger ble torturert og mishandlet.

Jeremy Morlock (f.v) og Andrew Holmes

De amerikanske soldatene Jeremy Morlock (f.v) og Andrew Holmes er to av dem som er tiltalt for drap på sivile i Afghanistan.

Foto: HO / Afp

Saken går nå for retten i Seattle, der til sammen 12 soldater er tiltalt. Fem av dem er tiltalt for overlagt drap, og risikerer dødsstraff eller livstid. Alle nekter for anklagene.

Tusenvis av bilder

Bildeavsløringene i den tyske avisa er en del av over 4000 bilder som amerikanske soldater selv har tatt.

Amerikanske myndigheter frykter at forholdet mellom de amerikanske styrkene og det afghanske folk skal forverres, og har gått ut og beklaget situasjonen på det sterkeste.

Så alvorlig er den nye utviklingen i saken, at USAs utenriksminister Hillary Clinton allerede har kontaktet Afghanistans utenriksminister for å diskutere saken.

– Strider mot alle normer og verdier

En tjenestemann ved NATOs hovedkvarter i Kabul sammenligner denne saken med den groteske Abu Ghraib-skandalen for en del år tilbake, skriver The Guardian.

– Vi sier unnskyld for den smerten som er påført mennesker i denne saken. Dette viser handlinger som er motbydelige, og strider mot alle normer og verdier i USA, skriver den amerikanske hæren i en uttalelse.

Soldatene på bildene er en del av en større gruppe som allerede er beskyldt for å ha drept flere uskyldige i landet.

Les også: – Å være i kamp er bedre enn sex

Bilde av en fange i Abu Ghraib i Irak

Bilde av en fange i Abu Ghraib i Irak tilbake i 2003.

Foto: - / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt