Hopp til innhold

Vimpelcom må betale sju milliarder kroner etter forlik

Det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom har inngått et forlik om å betale 795 millioner dollar til amerikanske og nederlandske myndigheter etter at selskapet har vedgått omfattende korrupsjon.

VIMPELCOM-LOGO

Vimpelcom er verdens sjette største telekommunikasjonsselskap, skriver Det amerikanske justisdepartementet.

Foto: MAXIM MARMUR / AFP

Statssekretær USAs justisdepartement, Leslie R. Caldwell

Statssekretær USAs justisdepartement, Leslie R. Caldwell

Foto: T.J. Kirkpatrick / AFP

Det går frem av en pressemelding sendt ut av Det amerikanske justisdepartementet i dag.

– Dette er en av de mest omfattende sakene noensinne i hele verden. Vimpelcom valgte å gjøre sin egen undersøkelse da de oppdaget disse forholdene, men rapporterte det likevel ikke inn til myndighetene, sier statssekretær USAs justisdepartement, Leslie R. Caldwell, på en pressekonferanse.

Halvparten av de 795 millionene vil gå til amerikanske myndigheter og den andre halvparten til nederlandske myndigheter. Vimpelcom er registrert i Nederland.

Forliket kommer dagen etter at Vimpelcom skrev i sin kvartalsrapport at selskapet innrømmer lovbrudd i forbindelse med korrupsjonssaken.

– Bestikkelser skjer ikke i et vakum. Ledere kan ikke se bort fra mulige faresignaler. De må reagere om de ser mistenkelige forhold, sier etterforskningsleder Andrew Ceresne hos det amerikanske finanstilsynet (SEC).

Amerikanske myndigheter skriver i pressemeldingen at det er snakk om store summer som er betalt i bestikkelser.

– Vimpelcom har innrømmet at de har bygd forretningene sine i Usbekistan for over 114 millioner dollar i bestikkelser til en person knyttet til myndighetene, sier påtaleansvarlig Treet Bharara hos den amerikanske statsadvokaten.

– Har samarbeidet med Norge

Amerikanske og nederlandske myndigheter fortsetter etterforskningen mot flere personer som er mistenkt for å ha hatt ledende roller i bestikkelsessaken.

Statssekretær Leslie R. Caldwell bekrefter overfor NRK at det er snakk om flere personer og at det dreier seg om personer i andre land enn USA.

– Blant landene vi har hatt et tett samarbeid med er Belgia, Luxemburg, Irland og Sveits. Også andre land som Storbritannia, Norge og Sverige har vært involvert, sier statssekretær Leslie R. Caldwell til NRK.

Hun forteller at det kan ta tid før det blir tatt ut tiltale mot noen av dem som etterforskes i saken.

– Når vi kan føre tiltalte mot personer er vanskelig å si. For dette er en komplisert sak. Mange av personene involvert er ikke her i USA, og også mye av informasjonen vil bygge saker på befinner seg i andre land, sier Caldwell.

Telenor skriver i en pressemelding at de har samarbeidet som vitne i saken og at det er alvorlig at VimpelCom har innrømmet brudd på amerikansk og nederlandsk korrupsjonslovgivning

Krever 850 millioner dollar

I tillegg til de 795 millioner dollar som Vimpelcom og datterselskapet Unitel har gått med på å betale som en del av forliket, vil amerikanske myndigheter også gå til sivilt søksmål for å få tilbake penger som er betalt i bestikkelser.

I dag ble det klart at det amerikanske justisdepartementet krever beslaglagt 550 millioner dollar fra sveitsiske bankkontoer.

I fjor krevde USA rundt 300 millioner dollar beslaglagt fra kontoer i Belgia, Luxemburg og Irland.

Pengene skal ifølge Det amerikanske justisdepartementet være penger som en usbekisk myndighetsperson har mottatt i bestikkelser fra Vimpelcom.

Innrømmer bestikkelser

Som en del av forliket innrømmer Vimpelcom og Unitel å ha betalt bestikkelser på forskjellige tidspunkter fra 2006 til 2012.

Selskapene vurderte også å betale bestikkelser i 2013, men utbetalingene ble ikke gjennomført.

I tillegg innrømmer Vimpelcom at selskapet forfalsket regnskapene sin og prøvde å skjule bestikkelses-utbetalingene.

SISTE NYTT

Siste nytt