NRK Meny
Normal

Vil tillate oljeboring på dypt vann ved Shetland

Energi- og miljøkomiteen i det britiske parlamentet har avvist å innføre et midlertid forbud mot oljeboring på dypt vann i britisk sektor.

Oljeboring ved Shetland

Greenpeace har også tidligere protestert mot oljeboring utenfor Shetland. (Arkivbilde).

Foto: HO / REUTERS

Bakgrunnen for kravet er oljesølet etter Deepwater Horizon-ulykken i Mexicogolfen i fjor.

Flere oljeselskaper har innrømmet at dypvannboring utenfor kysten av Shetland kan føre til værre utslipp enn det som rammet Mexicogolfen, skriver avisen The Telegraph .

Lederen for energi- og miljøkomiteen i Parlamentet, Tim Yeo, sier at både britisk nasjonal- og energisikkerhet avhenger av de nyoppdagede forekomstene.

- Feil skjer

- Selv om vi har hørt vitnemål om at det blir begått feil, og jeg er sikker på at uhell skjer, så er bekymringene våre langt fra store nok til å stanse den prosessen som har startet, sier han.

Tim Yeo sier at sikkerhetsreglene kan bli bedre, men i det store og hele er industrien sikker. Han viser til at det er innført strengere sikkerhetstiltak på britisk sokkel etter Piper Alpha-ulykken i 1988. Den 6. juli det året begynte plattformen å brenne før den eksploderte. 167 mennesker omkom.

En firedel av Storbritannias påviste oljereserver, rundt 4 millioner fat, ligger på dypt vann vest for Shetland. Oljeselskapene har allerede begynt å bore, og det er ventet at de vil fullføre flere hundre nye brønner i tida som kommer.

Foreløpig er det bare startet produksjon på fire felt i området, men regjeringen har delt ut over 100 lisenser og flere kommer.

- Har ikke lært

Greenpeacetalsmannen Ben Ayliffe er ikke overraskende skeptisk til boringen, og viser til at uavhengige granskere av Deepwater Horizon-ulykken i Mexicogolfen ennå ikke har konkludert.

Oljeselskaper forbereder seg på dypvannsboring vest for Shetland.

Foto: NRK

Ayliffe peker også på offisiell statistikk som viser et økende antall ulykker i britisk oljeindustri.

- Oljeselskapene presser på for å bore, og ser ikke ut til at de har lært noe av ulykken i Mexicogolfen sier han.

Greenpeace forsøker å hindre mer oljeboring på dypt vann ved å be Storbritannias høyeste domstol vudere om virksomheten truer miljøvernområder som er beskyttet av EU-lover.

Dersom miljøvernorganisasjonen får medhold, vil det få følger for 20 produksjonslisenser som er delt ut vest for Shetland, og kan påvirke framtidige tildelinger.

- Verre enn i Mexicogolfen

Greenpeace viser til at utslipp kan true flere hvalarter, delfiner, seler og sjøfugl, og at miljøkonsekvensene kan bli verre enn i Mexicogolfen.

Årsaken er at olje brytes langsommere ned i kaldt vann, og at kjemiske oppløsningsmidler vil være mindre effektive. Dessuten er værforholdene røffere utenfor Shetland enn i Mexicogolfen.

Oljeselskapet Chevron har innrømmet at selskapets nye boreprogram i området kan føre til utslipp på 77.000 fat olje om dagen dersom ulykken skulle være ute.

Det er 25 prosent mer enn det som ble pumpet ut i Mexicogolfen.

Også den britiske energi- og miljøvernministeren, Chris Huhne, har innrømmet at en stor ulykke utenfor Shetland vil få katastrofale følger for miljøet, men hevder at sikkerhetsreglene er gode nok.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt