Vil ikke ha spekulasjoner om dødsfallet til Moland

Justisministeren i Kongo kommer med en klar oppfordring. – Stopp spekulasjonene, vent på konklusjonen.

Tjostolv Moland og Joshua French

Tjostolv Moland ble funnet død på cellen søndag morgen. Omstendighetene rundt dødsfallet er foreløpig uklare. Et team fra Kripos landet torsdag for i Kongo.

Foto: Junge / SCANPIX

Hallvard Sandberg og Mohammed Alayoubi i Kongo
Wivine Mumba Matipa

Justisminister i Kongo, Wivine Mumba Matipa.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

I etterkant av Tjostolv Molands dødsfall har det vært flere spekulasjoner om hva som skjedde. Joshua French ble blant annet fremstilt som en mulig mistenkt i lokale medier.

I går sa informasjonsminister Mende Omalanga til NRK at Tjostolv Moland og Joshua French aldri burde ha delt celle.

Han begrunnet det med at de to skal ha kranglet ved flere anledninger, og sikter blant annet til en episode i mars.

– Det betyr ikke nødvendigvis at French drepte ham, men det er skader på Moland som er forenelig med drap, sa Mende Omalanga til NRK.

Justisminister i Kongo, Wivine Mumba Matipa, var i utlandet da nyheten om dødsfallet ble kjent. Hun fulgte saken på nett.

– Da det begynte å flomme over av spekulasjoner, bestemte jeg med for at norske etterforskere måtte bidra, forteller hun til NRK.

Observatør fra EU

Kort tid etter dødsfallet kom det sendt en oppfordring fra kongolesiske myndigheter om norsk bistand.

Derfor har Kripos sendt tre etterforskere og en obdusent fra til Kinshasa. Teamet landet i byen i 15-tiden torsdag og dro direkte til møter med kongolesiske myndigheter.

I tillegg til teamet fra Norge ville Matipa ha med en observatør fra EU.

– Det er viktig at etterforskningen går riktig for seg. Dette er den beste måten å sette en stopper for spekulasjonene, sier Mapita.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fengselet der Joshua French er fengslet

Fengselet der Joshua French sitter inne.

Foto: Hallvard Sandberg / NRK

Konklusjonen

Men hvis det kommer til uenigheter mellom etterforskerne og observatører, er hun tydelig på at i Kongo gjelder den kongolesiske konklusjonen.

Informasjonsminister Lambert Mende Omalanga, Kongo

Informasjonsminister Lambert Mende Omalanga.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Men kongolesiske myndigheter sier til NRK at teamet fra Kripos vil få full tilgang til å foreta taktiske og tekniske undersøkelser rundt dødsfallet til Moland. Det vil si at de ikke bare skal observere, men være del av et lag.

I kveld skal det norske teamet fra Kripos koordinere innsatsen med sine kongolesiske kolleger. Målet er å begynne selve arbeidet så fort som mulig, forhåpentligvis allerede i morgen.

Tanken er å starte arbeidet med å undersøke liket av Moland, slik at kisten kan bli sendt hjem til Norge så raskt som mulig.

Deretter håper de norske politimennene å kunne gå inn i de andre sidene av saken.

Joshua French er glad for at teamet fra Kripos kommer, og mener undersøkelsene helt klart vil slå fast at ikke han har noe med dødsfallet å gjøre.

SISTE NYTT

Siste nytt