Kongolesiske myndigheter: French mulig mistenkt etter Molands død

Kongolesiske myndigheter ser på Joshua French som en mulig mistenkt etter at Tjostolv Moland ble funnet død på cella deres søndag. – Påstandene er hinsides, raser Molands mor.

Hans Marius Graasvold og Kari Hilde French utenfor UD

Hans Marius Graasvold er advokat for Joshua French. I bakgrunnen sitter klientens mor Kari Hilde French.

Foto: Paal Wergeland / NRK

– Vi har blitt gjort kjent med at den offisielle holdningen til kongolesiske myndigheter er at de ser nærmere på French' rolle som mulig mistenkt i saken. Min kommentar til det er at det er fullstendig på viddene, sier advokat Hans Marius Graasvold til Fædrelandsvennen.

Advokaten reagerer på at mistanken blir en ekstra belastning for hans klient.

– Han har nettopp opplevd noe av det mest forferdelige man kan tenke seg. Hans nære venn og støttespiller er død, sier Graasvold til avisen.

Advokaten har tidligere opplyst til Fædrelandsvennen at man nå kjenner til omstendighetene rundt dødsfallet.

Graasvold sier til NRK.no at han ble orientert om mistanken mot hans klient på et møte med UD i morgentimene tirsdag.

– De har orientert oss om at kongolesiske myndigheter ønsker å rette søkelyset mot French, sier Graasvold til NRK.

– Ikke overrasket

Avdødes mor, Mathilde Moland, reagerer sterkt på at sønnens venn knyttes til dødsfallet.

– Joshua har det forferdelig vondt. Det vet jeg. Heldigvis kommer det folk nedover nå som kan støtta ham i den vonde tiden som han har, sier Mathilde Moland til NRK.no.

Mathilde Moland: – Det er hinsides

HØR INTERVJUET: Mathilde Moland: – Det er hinsides

– Jeg reagerer med raseri. Her har de bare å få både Tjostolv og Joshua hjem. Nå har de gjort nok mot de to og familiene. Påstandene er hinsides. Det er ikke ord som dekker det som de nå påstår, sier Moland.

Tjostolvs far Knut Moland sier han har sluttet å la seg overraske av det som skjer i saken. Han er nå bekymret for situasjonen for French som nå er flyttet over i en fellescelle i fengselet.

Tjostolv Moland og Joshua French

Joshua French fant vennen Tjostolv Moland død på cella søndag. Kongolesiske myndigheter mistenker nå French for å ha spilt en rolle i dødsfallet.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Når Kripos kommer ned vil de helt utelukke at det dreier seg om et mord. Kongoleserne har ingen mulighet til å gå imot flinke folk fra Kripos, sier Moland til NRK.no.

– Situasjonen er helt desperat for French. Det står om livet til French for hver time som går, sier Moland.

Kripos bistår

Tirsdag ble det også klart at Kripos reiser nedover til Kongo for å bistå det lokale politiet i etterforskningen av Molands død.

– Det har vært et ønske om obduksjon, og at Norge deltar. Det er vi nå enige om med Kongos myndigheter. Kripos er innstilt på å reise ned raskt for å bidra til det, sier utenriksminister Espen Barth Eide til Aftenposten.

Pressekontakt i UD Frode Andersen vil ikke kommentere den mulige mistanken mot French.

– Vi kan ikke uttale oss om en politietterforskning som pågår i et annet land, sier Andersen til NRK.

Han ønsker ikke å si noe om hva slags informasjon norsk UD har fått om dødsårsaken, men sier det har fått en begrunnelse for hvorfor myndighetene har fattet mistanke.

– Det er naturlig at saken blir etterforsket. Det ville det også blitt gjort i Norge når to personer sitter alene på en celle og den ene ikke våkner opp igjen, sier Andersen.

SISTE NYTT

Siste nytt