Hopp til innhold

– Norge kan ha ansvaret for Molands død

KINSHASA: (NRK.NO): Kongolesiske myndigheter mener Norge kan være ansvarlig for dødsfallet til Tjostolv Moland.

Informasjonsminister Lambert Mende Omalanga, Kongo

Informasjonsminister i Kongo Lambert Mende Omalanga, mener Moland og French aldri burde ha delt celle.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Hallvard Sandberg og Mohammed Alayoubi i Kongo

Informasjonsminister Mende Omalanga sier i et intervju med NRK at Tjostolv Moland og Joshua French aldri burde ha delt celle.

Han begrunner det med at de to skal ha kranglet ved flere anledninger, og sikter blant annet til en episode i mars.

– Det var Norge som presset på for at Moland og French skulle sone sammen, sier Omalanga.

– Det betyr ikke nødvendigvis at French drepte ham, men det er skader på Moland som er forenelig med drap, sier Mende Omalanga til NRK.

Informasjonsminister Mende Omalanga i Kongo sier at Tjostolv Moland og Joshua French aldri burde ha delt celle. Han begrunner det med at de to skal ha kranglet ved flere anledninger, og sikter blant annet til en episode i mars.

VIDEO: Mener Moland og French aldri burde ha delt celle.

Skader

Informasjonsministeren har bakgrunn som kriminolog og hevder skadene tyder på at det kan ha vært en slåsskamp i forkant av dødsfallet.

– Det kom også meldinger fra Kisangani om sammenstøt mellom de to. De burde ikke ha delt celle, sier Omalanga.

NRK kunne ikke se noen tegn til slåsskamp på French da vi traff ham i fengselet. French benekter beskyldningene på det sterkeste, men bekrefter at han hadde en krangel med Moland i mars.

– Kongolesiske myndigheter er bekymret og ønsker å legge skylden på noen, sier han.

Fengselsledelsen vil ikke kommentere saken overfor NRK.

Mistenkt

Tirsdag ble det kjent at kongolesiske myndigheter ser på French som en mulig mistenkt etter at Moland ble funnet død på cella de delte søndag.

Både advokaten og familien tok i går avstand fra beskyldningene. Advokat Hans Martin Graasvold som representer både French og Moland, sier at de fortsatt ikke har mottatt en formell redegjørelse fra Kongo om hvilken status French har.

Da NRK snakket med advokaten tidligere i dag sa han at kongolesisk politi var ferdig med å avhøre French tirsdag ettermiddag.

Kripos bistår

Informasjonsministeriet i Kinshasa

Informasjonsministeriet i Kinshasa

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Tirsdag ble det også kjent at Kripos sender et team til Kongo. Teamet består av tre etterforskere og en obdusent, og det er ventet at de når frem til Kinshasa torsdag.

– Vi ønsker å gjennomføre den samme etterforskningen som vi ville gjort i lignende saker i Norge, sier politiadvokat Per Zimmer i Kripos til NTB.

French har selv gitt uttrykk for at han er glad for at Kripos nå kommer og foretar egne undersøkelser.

Visum

Graasvold jobber nå med å skaffe seg visum til Kongo, og håper å kunne reise ned i løpet av helgen.

Advokaten er godt fornøyd med samarbeidet med UD de siste par dagene. UD styrker sin tilstedeværelse i Kinshasa. En seniordiplomat og en representant som vil ta seg av norske og utenlandske medier, kommer i tillegg til dem som allerede er på plass.


Pressetalsmann Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet sier at de er glade for at Kripos nå er inne i etterforskningen. UD vil ikke spekulere i hendelsesforløpet så lenge det politifaglige ikke er avklart.

Dette er ikke første gang Kongo vil gi Norge ansvaret for forhold rundt Moland og French. I forbindelse med rettssaken mot de to hevdet statsadvoakten at de to hadde kommet til landet som spioner for Norge, og han fremmet et erstatningskrav mot staten Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt