NRK Meny
Normal

Kripos starter etterforskningen i Kongo

KINSHASA: (NRK.NO): Teamet fra Kripos vil få full tilgang til å foreta taktiske og tekniske undersøkelser rundt dødsfallet til Tjostolv Moland i Kinshasa.

Likhuset der Moland skal obuseres

En obdusent fra Kripos vil undersøke Moland i Kinshasa. Moland oppbevares på likhuset i byen.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Hallvard Sandberg og Mohammed Alayoubi i Kongo

Teamet ankommer Kinshasa i løpet av torsdag, og vil bli tatt imot av kongolesiske myndigheter.

Myndighetene sier til NRK at det norske teamet vil få full tilgang. Det vil si at de ikke bare skal observere, men være del av et lag som skal undersøke Moland og gjennomføre taktisk etterforskning.

Kripos har sendt tre etterforskere og en obdusent Kinshasa. Kongoleserne er spesielt opptatt av å ta i bruk teknologien som nordmennene har med seg.

Politiadvokat Per Zimmer i Kripos har tidligere uttalt til NTB at de ønsker å gjennomføre den samme etterforskningen som i lignende saker i Norge.

Ønskes velkommen

Moland og Joshua French har sittet fengslet for drap i hovedstaden Kinshasa, og kongolesiske myndigheter har sagt at de mistenker French for å ha noe med Molands død å gjøre.

Onsdag ble kjent at kongolesiske myndigheter mener Norge kan være ansvarlig for dødsfallet Moland fordi norske myndigheter presset på for at Moland og French skulle dele celle.

Joshua French mener kongolesiske myndigheter er bekymret og ønsker å legge skylden på noen. Derfor er han veldig glad for at teamet fra Kripos kommer, og mener undersøkelsene helt klart vil slå fast at ikke han har noe med dødsfallet å gjøre.

Ifølge advokaten til French, Hans Marius Graasvold, avsluttet kongolesisk politi sin del av etterforskningen tirsdag.

Båren til Norge

Informasjonsminister Lambert Mende Omalanga, Kongo

Informasjonsminister Lambert Mende Omalanga, Kongo.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Kongolesiske myndigheter er innstilt på å frigi den avdøde med en gang han er undersøkt.

Eksperter sier til NRK at det normalt tar mellom to til seks timer å gjennomføre en slik undersøkelse. Dermed kan båren sendes til Norge i løpet av få dager.

Da NRK snakket med informasjonsminister i Kongo Lambert Mende Omalanga onsdag sa han at de holder alle muligheter åpne.

– Denne saken må undersøkes grundig. Det er derfor vi ba våre kolleger i Norge om å komme og samarbeide med våre eksperter, og følge etterforskningen og de medisinske undersøkelsene, sa han.

Kan avhøre French

Han mener Kongo har et ansvar for å forklare omstendighetene rundt Molands død overfor familien hans og Norge.

– Det er derfor vi er villige til å samarbeide med hans advokat, som også representerer familien, og Norge, slik at alt gjøres med full åpenhet.

– De vil bli involvert i etterforskningen, og de vil arbeide sammen med sine kongolesiske motparter. Ingenting vil bli gjort uten dem, det er veldig viktig for åpenheten.

Han mener også det kan la seg gjøre å avhøre French.

– Jeg tror det. Det kommer an på advokaten og påtalemyndigheten. Jeg er et regjeringsmedlem, jeg kan ikke blande meg inn i arbeidet til domstolene. Men meningen er at de skal involveres, og de vil trolig være i en posisjon til å snakke med French, sier Omalanga til NRK.

Informasjonsminister Mende Omalanga i Kongo sier at Tjostolv Moland og Joshua French aldri burde ha delt celle. Han begrunner det med at de to skal ha kranglet ved flere anledninger, og sikter blant annet til en episode i mars.

Mener Moland og French aldri burde ha delt celle

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt