Hopp til innhold

Vil avkriminalisere hasjbruk i København

Københavns overborgermester er klar til å sette i gang et treårig forsøksprosjekt med fri hasj i den danske hovedstaden.

hasjkafé i Amsterdam

Hasjkafeer som denne i Amsterdam kan bli en del av bybildet i København, dersom byens overborgermester får det som han vil.

Foto: Dejong / Scanpix/AP

Dermed kan kongens by være på vei mot nederlandske tilstander.

Treårig forsøksprosjekt

Københavns bystyre skal i dag diskutere et forslag om å iverksette et treårig forsøk om å tillate bruk av hasj, skriver avisen Politiken .

Forslaget går ut på at 40 statseide butikker skal selge hasj, og dermed fjerne to tredeler av det kriminelle hasjmarkedet, som i stor grad drives av gjenger i byen. Tanken er at salget enten kan foregå i «avslappede omgivelser» på kafeer, eller i nøytrale butikker som ligner på vinmonopolet i Norge.

I begge modellene skal det være personale som kan gi råd om bruk av hasj.

I Nederland er hasj en lovlig vare, og røykes ofte på såkalte «coffee-shops», eller hasjkafeer i Amsterdam. Det hevdes at denne ordningen har ført til mindre misbruk og mindre kriminalitet.

LES: Selger hasj for milliarder i kafeer

Den sosialdemokratiske overborgermester, Frank Jensen, støtter ideen, selv om han vet at justisdepartementet absolutt ikke ønsker å fremme et slikt forslag, i følge avisen.

- Ute av kontroll

Jensen har tidligere vært dansk justisminister, og kjenner mange argumenter mot å legalisere hasj.

- Jeg har et annet perspektiv på emnet nå som jeg har ansvar i lokalpolitikken, sier Jensen til Politiken.

- Nå har jeg fått en mer konkret innsikt. Hasjmarkedet i København er ute av kontroll og er en kilde til gjengkriminalitet. Brukerne kan skaffe seg en meget sterk hasj, som gir psykose til enkelte. Samtidig kan vi konstatere at forbudspolitikk ikke fungerer etter hensiktene, sier Jensen.

Vil ha debatten

- Vi kan ikke stikke hodet i sanden og late som ingen ting. Det er nødvendig å tenke nytt, legger han til.

Til tross for at justisdepartementet ikke vil tillate et slikt forsøksprosjekt vil overborgermesteren ha debatten.

- Debatten kan brukes til å komme oss videre. Det er behov for nytenkning på området, sier Jensen.

LES OGSÅ: Betalte dyrt for eitt gram hasj

Én milliard

Det danske Helsedepartementet er også mot prosjektet som vil kunne føre til legalisering av hasj i København. Heller ikke sosialdemokratene på Folketinget tror forslaget vil bli vedtatt.

Myndighetene antar at det omsettes hasj i København for over en milliard kroner årlig.

I fristaden Christiania ble det omsatt hasj åpenlyst inntil for seks år siden. Våren 2004 gjennomførte politiet en rekke razziaer i bydelen. Samme år gikk politiet til aksjon og arresterte over 50 mistenkte hasjselgere.

LES: Tusener i marsj for Christiania

Ikke aktuelt i Oslo

Arbeiderpartiet i Oslo ville ikke har støttet et slikt forslag om det hadde kommet opp i Oslo.

- Nei, vi har ikke planer om noe slikt her, sier APs gruppeleder i Oslo bystyre, Rune Gerhardsen til NRK.no.

Henrik Aasheim er leder i Unge Høyre. Han mener forslaget i København er dårlig, og sier noe lignende ikke burde gjennomføres i Norge.

- Vi trenger ikke flere legale rusmidler i Norge. Alt tyder på at å øke tilgjengeligheten og aksepten rundt hasj, også vil resultere i flere brukere. Å gjennomføre dette vil rett og slett bety at vi gir opp kampen mot rusavhengighet, sier Aasheim til NRK.no.

Han mener Norge ikke trenger en debatt om legalisering av hasj fordi den i ytterste konsekvens ender med at samfunnet ikke har et ansvar for å stoppe mennesker fra å skade seg selv.

- Vi må heller bekjempe bakmennene som selger hasj i dag, og vi må sørge for mer synlig politi i gatene. I tillegg har vi nok en lang vei å gå når det gjelder å skape en større forståelse av konsekvensene av langvarig bruk av hasj.
Dersom dette forslaget kom opp i Norge ville Unge Høyre være sterkt kritiske til forslaget, avslutter Aasheim.

SISTE NYTT

Siste nytt