Hopp til innhold

Vil begynne å korona-vaksinere neste uke

Myndighetene i Storbritannia har hastegodkjent bruken av en koronavaksine og vil starte vaksinering allerede neste uke. Dette er et godt tegn, sier Steinar Madsen.

En laboratorieingeniør sorterer blodprøver i en amerikansk vaksinestudie. Amerikanske Pfizer er en av de aktuelle vaksinekandidatene for Norge.

En laboratorieingeniør sorterer blodprøver i en amerikansk vaksinestudie for Pfizer/BioNtech. Amerikanske Pfizers vaksine er en av de mest aktuelle vaksinekandidatene for bruk i Norge.

Foto: CHANDAN KHANNA / AFP

Vaksinen er utvikle av Pfizer/BioNtech og britiske myndigheter jobber nå med å lage en liste over hvem som skal prioriteres. I første omgang er det snakk om 800.000 doser som kan vaksinere 400.000 mennesker.

– Vi er klare til å starte vaksineringen neste uke, men det kommer til å bli en tøff prioritering siden mengden er begrenset, sier Storbritannias helseminister Matt Hancock, som forteller videre at de nå er i ferd med å bygge opp store vaksinesentre flere steder i landet.

Akkurat nå forbereder 50 sykehus seg på starte vaksineringen.

Vaksinen er ennå ikke godkjent av EUS legemiddelbyrå, men britene har brukt nødprosedyrer for å ta den i begrenset bruk. Det har de full rett til å gjøre.

Biontech, Fosun Pharma og Pfizer

Det tyske legemiddelselskapet BioNTech melder at deres koronavaksine har vist seg å være 95 prosent effektiv. Norge startet vaksinering med denne 27. desember 2020.

Vaksinen BNT162b2 er basert på systemet kroppen din har for å bygge ting. Vaksinen er bare byggeinstruksjoner til cellene. Instruksjonene er basert på de samme kodene som cellene bruker hele tiden til dette formålet. Disse heter mRNA, eller «budbringer ribonukleinsyre».

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen sprøytet inn i kroppen. Informasjonen i vaksinen når fram til maskinene i cellene som bygger proteiner. Disse maskinene bygger kopier av det såkalte «spike-proteinet» fra koronaviruset. Disse proteinene blir skilt ut av cellene og blir oppdaget av immunforsvaret. Immunforsvaret reagerer på samme måte som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen. Det blir produsert antistoffer og immunsystemet husker at koronavirus er noe fremmed som det skal reagere på.

Du er vaksinert.

Gleder seg

Statsminister Boris Johnson håper dette kan bidra til at livet kan begynne å vende tilbake til normalen.

– Det er beskyttelsen fra vaksinene som til sjuende og sist vil gi oss livene våre tilbake og få økonomien i gang igjen, sier Johnson.

Statsministeren har tidligere advart om at landet «må komme seg gjennom en hard vinter» med restriksjoner selv etter at vaksinen blir tatt i bruk. Det vil bli utfordrende å beholde kontrollen fram til det er vaksinedoser nok til alle.

På en pressekonferanse i dag så understreket britiske helsemyndigheter at denne vaksinen er helt trygg.

– Vi har ikke tatt noen snarveier. Våre forskere og leger har jobbet døgnet rundt for å få dette på plass så fort som mulig, sier leder for det britiske legemiddelverket (MHRA), June Raine.

– Godt tegn

steinar madsen

Steinar Madsen er positiv til nyhetene fra Storbritannia.

Foto: Berit Roald

– Det vi vet er at den engelske regjeringen vedtok regler som førte at legemiddelmyndighetene kunne gi en nødgodkjenning av denne vaksinen, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk til NRK.

– Hva vil det si for starten av vaksineringen?

– Det sies at de skal kunne starte vaksinering allerede i neste uke, men vi får jo vente og se om det blir slik.

– Hva vil dette ha å si for vaksinen for resten av verden?

– Det er et godt tegn. Dette er jo den første godkjenningen, så forventer en jo kanskje en godkjenning i USA i midten av måneden, og en godkjenning for hele Europa mot slutten av desember. Om dette får noen direkte betydning tror jeg nok ikke, men det er selvfølgelig veldig interessant at britene har handlet så raskt, sier Madsen.

Pfizer opplyser at de vil begynne å sende vaksinedoser til Storbritannia umiddelbart og er klare for å gjøre det samme i USA dersom legemiddelverket FDA godkjenner vaksinen der.

– Det er et historisk øyeblikk. Vi fokuserer på å raskt kunne forsyne en vaksine som holder høy kvalitet verden over, sier Pfizers administrerende direktør, Albert Bourla.

Storbritannia har bestilt doser til 20 millioner mennesker. Ifølge BBC så vil de første 800.000 dosene, som er nok til 400.000 mennesker, klare i løpet av få dager.

Tidlig ute

Pfizer/BioNtech og Moderna var de to første til å melde at deres vaksiner hadde god effekt, og var også de som første ba EU om å godkjenne produktene.

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) skal etter planen behandle Pfizer/BioNtech-vaksinen 29. desember, mens 12. januar skal Moderna-vaksinen diskuteres.

Nå har altså vaksinen til Pfizer/BioNtech blitt godkjent av Storbritannia.

– Dette er en betinget godkjenning, som betyr godkjenning basert på de dataen som finnes. Så skal det hentes inn flere data etter hvert. Britene har nok valgt en enda hurtigere måte som kan kalles en slags hastegodkjenning, sier Madsen.

Dette sier også EMA i en uttalelse i dag. Du understreker at EUs prosedyrer er basert på flere tester og krever mer datagrunnlag enn det britene har valgt.

Om vaksinene får godkjenning for midlertidig bruk i Europa, blir spørsmålet hvor fort Norge kan få tak i vaksiner, og hvem man skal vaksinere.

– Når tror du vi vil kunne begynne å vaksinere folk i Norge?

– Det blir nok over nyttår, for planen i Europa er at man skal ha et møte 29. desember, hvor den europeiske vitenskapskomiteen skal avgi en innstilling om godkjenningen av denne BioNTech-Pfizer-vaksinen.

PÅ dagens pressekonferanse fikk også Helseminister Bent Høie spørsmål om hvorfor Norge ikke har en vaksine klar.

– Storbritannia har brukt en nødprosedyre og har en egen avtale med leverandøren, men vi jobber ikke med slike nødprosedyrer og jobber et en tidsplan der vi håper på en godkjenning rundt årskiftet, svarte Høie.

Madsen har tidligere uttalt at arbeidet med å utvikle en koronavaksine har gått uvanlig fort. Samtidig som sikkerheten ser ut til å være godt ivaretatt, blant annet gjennom grundige gjennomganger av de foreløpige testresultatene.

Både i Russland og Kina har mindre grupper allerede fått tilbud om nyutviklede koronavaksiner. Utviklingen av den russiske vaksinen Sputnik V er imidlertid blitt kritisert av vestlige eksperter som mener testingen ikke har vært omfattende nok.

Helsearbeidere først

Pfizer-vaksinen deles ut i to doser med tre ukers mellomrom. Storbritannia vil prioritere helsearbeidere og sykehjemsboere, deretter eldre.

Massevaksinering av folk over 50 og yngre i risikogrupper vil skje i 2021, skriver BBC.

Det britiske legemiddelverket vurderer også en annen vaksine, produsert av AstraZeneca og universitetet i Oxford. Statsminister Boris Johnson har imidlertid advart om at man først må komme seg gjennom en hard vinter med en rekke restriksjoner, for å begrense spredningen av koronaviruset fram til det er nok vaksiner til alle som trenger det.

SISTE NYTT

Siste nytt