Hopp til innhold

– Jeg er ikke engang en nasjonalist

PARIS (NRK.no): Norske Varg Vikernes risikerer fem års fengsel og 45.000 euro i bot når han møter i retten i Paris. Han er blant annet tiltalt for å ha skrevet rasistiske blogginnlegg.

Varg Vikernes
Foto: BFMTV

Tirsdag skal straffedomstolen i Paris ta stilling til om Varg Vikernes (40) skal finnes skyldig og dømmes for ytringer han har skrevet på internett.

– Jeg er ikke høyreekstrem og jeg er ingen nynazist. Jeg mener nasjoner er moderne konstruksjoner som er unaturlige, jeg er ikke engang en nasjonalist, sa Varg Vikernes til den franske TV-stasjonen BFMTV da reportere derfra besøkte ham på gården hjemme i Corrèzeregionen i mars.

Der bor han med kone og fire barn på en gård med høner og hund. Gården ligger i Las Fleytias, utenfor landsbyen Salon La Tour.

Varg Vikernes og kona

Varg Vikernes og kona tok imot en fransk TV-stasjon på gården i Las Fleytias.

Foto: BFMTV

Risikerer fem års fengsel

Nordmannen står tiltalt for å ha skrevet rasistiske blogginnlegg og for å ha forsvart krigsforbrytelser i det offentlige.

I fjor sommer ble familien vekket tidlig en morgen da fransk antiterrorpoliti hamret på døra og tok seg inn i huset. Den 16. juli i fjor ble både Vikernes og hans franske kone arrestert.

Nordmannen var mistenkt for å ha planlagt en større terroraksjon på fransk jord og konas innkjøp av våpen hadde vekket politiets oppmerksomhet om det som foregikk på gårdsbruket.

Daværende innenriksminister Manuel Valls mente voldelige uttalelser til black metal-musikeren og bloggeren viste at han var en potensiell fare for samfunnet.

Fant ikke bevis for terrorplaner

Politistasjonen i Brive-la-Gaillarde

Vikernes satt i arrest på politistasjonen i Brive-la-Gaillarde, men ble sluppet fri etter noen dager.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Både han og ektefellen ble satt i varetekt. Kona ble raskt satt fri, og Vikernes ble løslatt etter to-tre dager fordi fransk politi ikke fant noe bevis for at han hadde planlagt noe anslag.

I stedet ble det tatt ut tiltale for rasistiske utsagn. Nå må nordmannen møte i retten tiltalt for offentlig oppfordring til rasehat og for å ha forsvart krigsforbrytelser.
Det siste kan altså gi ham opptil fem års fengsel og 45.000 euro i bot.

Selv sier Vikernes at han er tilhenger av Odalistbeveglsen, eller troen på Odin, og at han er opptatt av europeisk identitet.

I intervjuet med fransk tv spør Vikernes hvorfor det er slik at når man forsvarer afrikansk kultur er det ok, mens når man forsvarer europeisk kultur, blir man stemplet som rasist.

Er bekymret for sin rase

Varg Vikernes vil ikke snakke med NRK eller andre norske medier nå. Han viser til bloggen sin der han blant annet skriver at han er bekymret for sin stamme, sitt folk og sin rase.

Saken skulle først opp i oktober i fjor, men da retten ble satt klaget advokaten hans over at saksdokumentene var kommet inn så sent at han ikke hadde rukket å sette seg inn i dem. Dermed ble saken utsatt.

Vikernes sa den gangen at han ikke visste hva det er han er anklaget for. Han mente anklagen er fundert i upubliserte tekster som politiet har funnet på harddisken på pc-en hans.

– Dette er fabrikkerte bevis. Jeg skjønner ikke hva jeg er tiltalt for. De har funnet seksti kladder på harddisken min hjemme, kladder som ikke er publisert. Jeg skjønner ikke hvordan det kan føre til tiltale, sa Vikernes til NRK.

Ber fansen møte opp

De fransk-norske foreldrene sier de er mest opptatt av selvberging og at det var derfor kona gikk til innkjøp av fire jaktvåpen i fjor. De holder høner på gården og prøver å klare seg selv.

– De ønsker et liv i fred og ro, har advokaten hans, Julien Freyssinet tidligere sagt til NRK.

Mange av Vikernes' tilhengere hadde møtt opp i og utenfor rettslokalet da den beryktede metallmusikeren ankom domstolen i Paris i oktober. Noen dager før rettssaken nå skal starte på nytt har tilhengere på internett oppfordret alle som kan, til å møte ved domstolen i sentrum av Paris tirsdag ettermiddag.

– La oss møte opp i stort antall for å støtte ham mot vilkårlig behandling fra myndighetene, står det på innkallingen.

Advokat Julien Freysssinet sier det er usikkert når det faller dom i saken.

Varg Vikernes i Paris

Sist saken var for retten i Paris møtte mange av Vikernes' fans opp. Også denne gangen er de oppfordret til å stille.

Foto: Marit Kolberg / NRK


SISTE NYTT

Siste nytt