NRK Meny
Normal

Vietnam-soldat hjem etter 45 år

For nøyaktig 45 år siden ble amerikanske Marvin Phillips drept i en helikopterstyrt i Vietnam. I dag begraves soldatens levninger i hjembyen Palmer i Tennessee.

Marvin F. Phillips

Et udatert bilde av Marvin F. Phillips som var 20 år da helikopteret han satt i styrtet i Sør-Vietnam i 1966. På dagen 45 år etter vil levningene av Phillips bli begravet i hans hjemby, Palmer, i den amerikanske delstaten Tennesee.

Foto: Mandel Ngan/ Layne Funeral Home / Afp

Phillips var en 20 år gammel geværmann på helikopteret som styrtet på nesten tre meters dyp like utenfor kysten av Sør-Vietnam etter at helikopteret havnet i skuddlinjen 26. september 1966, midt i Vietnamkrigen.

Fryktet han satt i fangenskap

Marvins yngre bror, James Phillips, forteller til CBSNews at han husker dagen da en offiser kom til familiens hjem for å fortelle at et helikopter var skutt ned i Vietnam, og at Marvin var savnet.

Familien fryktet lenge at Marvin Phillips hadde overlevd styrten og blitt tatt til fange, ettersom ingen levninger av ham var funnet.

En av hans medsoldater overlevde og ble reddet, og en annen ble funnet omkommet.

– Det var en meget vanskelig tid, sier James Phillips, som nå er 62 år gammel og fortsatt bor i Tennessee.

– Vi trodde han ble holdt som krigsfange, det var kanskje det tøffeste, sier han.

LES: Fant massegrav fra Vietnamkrigen

LES: Historisk æresmedalje til Afghanistan-soldat

DNA-match

Men i fjor kom det endelig en gledelig beskjed fra Vietnam-kontoret til en organisasjon som jobber med å finne savnede personer:

En landsbybeboer i Tra Vinh-provinsen sør i Vietnam hadde funnet noen levninger som trolig var knyttet til en av tre amerikanske helkopterstyrter i området for mange tiår siden.

Forskere fra det amerikanske forsvarets DNA-identifiseringslaboratorium klarte ved hjelp av tann-sammenligning og DNA-testing å knytte kroppsrestene til Phillips-familien.

Tilbake i Tennessee

James Phillips fikk meldingen om at storebroren endelig var funnet for fire måneder siden. Og nå er levningene av kroppen hans tilbake i Tennessee.

– Det er en lettelse for familien. Vi skal begrave ham ved siden av vår mor og far. Det er en stor trøst å vite at han endelig er tilbake på amerikansk jord, sier James Phillips

NRK Skole: Vietnamkrigen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt