– Hun fødte en veldig søt prinsesse

Sveriges kronprinsesse Victoria fødte i natt en jentebaby , Sveriges kommende dronning, ved sykehuset Karolinska utenfor Stockholm.

Video Prins Daniel kommer med den glade nyheten

Prins Daniel viste tidligere i dag pressen hvor lang den nyfødte tronarvingen er.

Kronprinsesse Victoria

Kronprinsesse Victoria fødte i natt Sveriges nye tronarving. Her er hun høygravid på Nobelpris-serremonien i Stockholm den 10.desember i fjor.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Kronprinsessen (34) kom til sykehuset i Solna kort tid etter klokken 01.

– Klokken 04.26 fødte hun en veldig søt prinsesse. Da jeg gikk fra rommet låg den lille i morens favn og såg ut til å ha det veldig fint, sa prins Daniel da han holdt pressekonferanse ved sykehuset klokken 07.00 torsdag morgen.

Prins Daniel (38) var glad og nesten rørt til tårer da han fortalte om den nye tronarvingen, som var 51 centimeter lang og 3280 gram tung.

– Mine følelser er litt «all over the place». Det var ganske nervøst. Der er en ny situasjon, sa den nybakte faren til et stort pressekorps.

Video Prins Daniel holder pressekonferanse

Følg svensk SVT1 direkte og se reaksjonene etter den kongelige fødselen.

Avslører navnet i morgen

– Kronprinsessen har det strålende. Hun er så lykkelig. Både den lille datteren og hun har det bra.

Han benyttet også anledningen til å takke sykehuset og alle som har hjulpet det kongelige paret under kronprinsessens svangerskap.

Har prinsessen fått et navn?

– Det kommer dere til å vite etter statsråd i morgen, svarte Daniel.

Spekulasjonene rundt den kommende dronningens navn er allerede i gang, og «Ingrid» er blant navnene som blir trukket frem som en het kandidat.

Det fins imidlertid ingen bestemte regler eller tradisjoner som må følges når en tronarving skal navngis i Sverige. Det er fullt og helt opp til Victoria og Daniel å velge hva sin førstefødte skal hete, opplyser Göran Alm, sjefen for Bernadottebiblioteket til SVT.

– Vi har eksempelvis ingen tilsvarende regel til den i Danmark, der annenhver mannlige tronarving døpest til Frederik og annenhver Christian, sier Alm.

Én regel er likevel klar i Sverige: navnet på den nyfødte skal være avklart ved fødselen. Kongen i statsråd skal dagen etter fødselen meddele hva barnet skal hete.

Video En nyfødt prinsesse Victoria vises frem i 1977

En nyfødt prinsesse Victoria vises frem av dronning Silvia og Kong Carl Gustaf sommeren 1977.

– Stormende jubel i Sverige

Det er uvisst når kronprinsessen (34) og den nyfødte skrives ut fra sykehuset. Det er også langt ifra sikkert at omverdenen vil få et glimt av den lille prinsessen når de forlater Karolinska.

– Det er i Sverige ingen tradisjon for at de kongelige viser frem sin nyfødte på vei hjem, sier den norske hoffreporteren Kjell Arne Totland til NRK.

Totland sier den kongelige fødselen er av svært stor betydning for det svenske kongehuset.

– Det er klart at dette betyr enormt mye. Det ville betydd mye uansett, ettersom det er snakk om Sveriges nye tronarving. Men særlig er fødselen velkommen for kongehuset med tanke på alt fokuset på kong Carl Gustafs fortid den siste tiden, sier hoffreporteren.

NRKs reporter i Sverige, Berit Rekaa, forteller at dagens kongelige fødsel kom overraskende på svenskene.

– Dette har svenskene ventet på i mange år, men mange er overrasket over at fødselen skjedde så raskt. For én uke siden var det ingenting som tydet på det. Nyheten ble motatt med stormende jubel her i Sverige, og det er dette alt dreier seg om i svenske medier nå, forteller Rekaa.

Kronprinsesse Victoria og prins Daniel

Kronprinsesse Victoria og Prins Daniel møtte hverandre i 2001. Bryllupet stod i juni 2010.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Alt er normalt

Ifølge avisa Aftonbladet ble prinsessen kjørt til sykehuset i natt i en sølvgrå Mercedes, fulgt av to biler fra sikkerhetspolitiet.

Informasjonssjefen fortalte at Victoria og Daniel befinner seg på sykehusets ordinære fødeavdeling. De vanlige rutinene ble fulgt.

– Det har ikke skjedd noe unormalt. Vi har hatt høy beredskap for dette, sier informasjonssjefen ved det svenske hoffet, Bertil Ternert.

Svenske medier meldte i helgen at fødselen kunne skje i løpet av kort tid. Allerede fredag sperret Karolinska av store deler av parkeringsplassen, angivelig for å gjøre plass til mediene.

Kongelig fødsel i Sverige

Svensk politi holdt i natt vakt utenfor fødeavdelingen ved Karolinska sykehus.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Veisperringer

Et par dager senere var politifolk på plass for å forberede veisperringer og sørge for at ambulansene kunne komme seg fram uforstyrret.

Victoria opplyste nylig selv at fødselen trolig ville skje i slutten av februar.

– Det blir i slutten av februar, ved månedsskiftet. Men man vet jo ikke hva det innebærer. Det kan skje nå, eller senere, sa kronprinsessen til Aftonbladet.

Victoria har jobbet nesten helt fram til fødselen, og tirsdag hadde hun sitt siste offisielle oppdrag før hun blir mamma for første gang.

Kronprinsessen møtte Daniel av Sverige, født Daniel Westling, i 2001. Forlovelsen kom i 2009 og et drøyt år senere ble de smidd i hymens lenker.

SISTE NYTT

Siste nytt