NRK Meny
Normal

Norske FN-veteraner smugler nødhjelp inn i Syria

EBEL ES-SAQI (NRK.no): Gjennom hemmelige kontakter og kanaler har Terje Sæterbø og flere andre norske Libanon-veteraner smuglet inn T-skjorter og sjokolade til et barnehjem i Damaskus. Nå vil de utvide virksomheten.

Terje Sæterbø med en koffert av nødhjelp til Syria

Terje Sæterbø viser frem en av koffertene som skal smugles inn i Syria

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– I første omgang har vi sendt inn T-skjorter og sjokolade, men det er mulig vi skal utvide dette for disse barna trenger alt. Vi snakker sko, sokker og ullundertøy til vinteren, sier nestleder i Veteranalliansen Terje Sæterbø til NRK.

Terje Sæterbø delte ut T-skjorter til syriske flyktninger i Libanon

En av de syriske flyktningene i Sør-Libanon viser frem sin nye T-skjorte.

Foto: Terje Sæterbø / Privat

Han er en av 100.000 norske veteraner som har tjenestegjort i FN regi. Nå ønsker han og flere med ham å gi noe tilbake til området.

Mangler alt

NRK møter de norske veteranene på et hotell i den lille byen Ebel es-Saqi i Sør-Libanon, bare noen få kilometer fra det borgerkrigsherjede Syria.

– Norge har vært her nede i 30 år, så hvorfor skal ikke vi hjelpe der vi tidligere har bidratt, sier han.

Hvordan skal dere sende dette inn i Syria?

– Vi bruker de kontaktene vi har og får til det meste, så hvis folk har ullundertøy og barnesko så skal nok vi få det inn.

Men tror du noen T-skjorter og sko hjelper?

– Da vi var inne i en flyktningleir for litt siden var litt sjokolade og en t-skjorte dagens høydepunkt og kanskje får de noe annet å tenke på for en liten stund.

Liten gutt får godteri i en flyktningleir i Sør-Libanon

Gleden var stor da Terje Sæterbø og andre FN-veteraner delte ut sjokolade og annen nødhjelp i en flyktningleir i Sør-Libanon tidligere denne måneden.

Foto: Terje Sæterbø / Privat

– I første omgang skal vi hjelpe barna. Vi har et prosjekt med et barnehjem i Damaskus som vi har sendt inn klær til, så får vi se om vi utvider til andre steder i Damaskus eller i Homs eller andre steder. For det er viktig å hjelpe barna i Syria eller så sprer dette deg fort.

Truer med å angripe Libanon

Og spre seg kan det fort gjøre. I dag gikk nemlig en syrisk opprørsleder ut og truet den libanesiske Hizbollah-bevegelsen om at de vil gå inn i nabolandet Libanon hvis ikke den sjiamuslimske bevegelsen trekker seg ut av Syria.

– Hvis ikke Hizbollahs angrep mot syrisk territorium stanser innen 24 timer, vil vi iverksette tiltak for å jage Hizbollah, selv helt inn i Helvete, sier opprørsleder Salim Idriss i Den frie syriske hær til TV-kanalen Al Arabiya. Han henvendte seg både til Libanons president Michel Suleiman, Den arabiske ligas leder Nabil Al-Arabi og FN-sjef Ban Ki-moon.

– Jeg vil ikke lenger være bundet av løftene jeg har gitt, hvis det ikke blir tatt en beslutning om å stanse angrepene, og den settes ut i livet, sier Idriss, generalen som er øverste leder for opprørshæren Den frie syriske hær (FSA).

For en drøy uke siden sendte Hizbollah nesten 1.700 væpnede menn til den opprørskontrollerte byen Qusair for å hjelpe regjeringshæren med å gjenerobre byen.

Om lag 25.000 mennesker bor i den strategiske grensebyen, som nå er omringet av syriske regjeringsstyrker og libanesiske Hizbollah-krigere.

Denne utviklingen bekymrer de norske FN-veteranene, som mener Norge kunne gjort så uendelig mye mer.

– De siste 20 årene har Norge trappet ned i Midtøsten og det er forferdelig dumt. Vi kunne gjort så mye mer. Med bare enkle midler kunne vi gjort så uendelig mye, men vi ønsker å bidra med det vi kan og vil bruke de kontaktene og kanalen som vi har for å få inn nødhjelp, sier Sæterbø.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt