Hopp til innhold

Veteran hevdet han ble hetset av skoleelever i USA

En gruppe elever fra et katolsk skole i Kentucky fikk skarp kritikk i USA etter at de ble anklaget for å ha hetset en amerikansk urinnvåner og aktivist da de var på skoletur til Washington.

Videoen, som begynte å spre seg lørdag morgen, har skapt debatt i USA.

NRK RETTER: Den første tolkningen av videoklippet, som også ble videreformidlet av NRK i denne saken, viser seg nå ikke å stemme. Flere videoer viser at det var Phillips som nærmet seg skoleklassen, og at de unge guttene først trakk seg tilbake. Skoleklassen bestående av kun gutter var i Washington for å delta på en anti-abort-demonstrasjon.

Guttene omringet den eldre mannen som markerte en urinnvånerfestival foran Lincoln-monument i den amerikanske hovedstaden. De bar «Make America Great Again»-capser og ropte «Build the Wall» (bygg muren) mens de sto rundt ham, lo og stirret ham tett opp i ansiktet.

Guttene var i Washington for å dela på en anti-abort-demonstrasjon.

– Jeg var redd, og bekymret for mine yngre venner. Jeg har ikke lyst til å lage trøbbel for noen, sier den eldre mannen til CNN.

Han er identifisert som Nathan Phillips (64), tilhører Omaha-stammen. Han har en fortid som amerikansk soldat i Vietnam bak seg. På æresgravlunden Arlington minnes han hvert år med sang og trommer innfødte amerikanere som døde i tjeneste. Fredag deltok han også i en marsj for urinnvånere i byen, den årlige The Indigenous People's March. Det var på tampen av denne, ved Lincoln-monumentet, at tildragelsen skjedde.

– Jeg liker ikke ordet hat, men dette var ukontrollert hat. Det var som en storm. Jeg hadde lyst til å komme meg unna, sier Phillips.

– Et trist syn

Kritikken mot guttenes opptreden er nær unison. Videoen sirkulerer på sosiale medier, og har vakt heftige reaksjoner.

Kongresskvinnen Deb Haaland (demokrat) som var den første urbefolkningsrepresentant som ble valgt inn i Kongressen, sier at det gjør vondt å se videoen. Hun har selv bakgrunn fra Pueblo-stammen.

– Å se en gruppe studenter fra en katolsk skole som praktiserer en slik intoleranse, er et trist syn, sier Haaland, som selv er katolikk, til The Hill.

Hun sier til avisa at respekten for andre mennesker er svekket, og at dette er tolerert av presidenten.

Følte seg truet

Til Washington Post sier Phillips at han følte seg truet av skoleelevene.

Nå risikerer de å bli utvist fra skolen, sier rektor ved Covington Catholic High School. Skolens ledelse har bedt Philips om unnskyldning. De sier guttenes opptreden står i skarp kontrast til det skolen står for, og sier de prøver å lære elevene å opptre med respekt og verdighet.

Nick Sandmann og Nathan Phillips og skolelever fra Covington Catholic Hign School i Kentucky i konfrontasjon foran Lincoln-monumentet i Washington
Foto: Kaya Taitano/Social Media/via REUTERS

SISTE NYTT

Siste nytt