Hopp til innhold

Tror de vet hvor noen av de kidnappede jentene er

Etterretningskilder sier de mener å vite hvor noen av de kidnappede skolejentene i Nigeria befinner seg, melder Sky News.

Nigerianske mødre

Tre mødre demonstrerte i forrige uke i hovedstaden Abuja med krav om at regjeringen og militæret gjør mer for å få satt fri døtrene deres. Nå mener britiske eksperter at de vet hvor noen av jentene er.

Foto: PHILIP OJISUA

Kildene til den britiske nyhetskanalen mener at jentene er delt inn i minst fire forskjellige grupper, noe som gjør søket etter dem vanskeligere.

Amerikanske og britiske eksperter er på plass i Nigeria for å bidra i jakten på de islamistiske opprørerne som holder over 200 skolejenter fanget.

De bruker ifølge Sky News avansert sporingsteknologi i Sambisa-skogen for å lokalisere jentene.

Kritikk

Over tre uker har gått siden den militante islamistgruppen Boko Haram kidnappet flere enn 200 skolejenter fra et internat i byen Chibok nordøst i Nigeria.

Myndighetene og militæret i Nigeria har fått mye kritikk fra foreldre og andre for å ikke ha gjort nok for å få frigitt jentene. Offentlig var president Goodluck Jonathan lenge stille om saken, men lovte tidligere denne uken at myndighetene skulle intensivere innsatsen.

Fredag kom også Amnesty International med kritikk mot Nigeria. Ifølge organisasjonen visste det nigerianske militæret om Boko Harams bortføringsplaner fire timer før det skjedde, men overså advarselen.

Nigeria avkrefter disse påstandene og sier de er «uten grunnlag».

Truer med å selge jentene

Nigeria Kidnapped Girls

Boko Harams leder, Abubakar Shekau, truer i en video med å selge jentene de bortførte for over tre uker siden.

Foto: Ap

Lederen for Boko Haram, Abubakar Shekau, har truet med å selge skolejentene. Han har sagt at de i utgangspunktet ikke burde ha vært på skolen, men heller bør gifte seg, ifølge BBC.

Navnet Boko Haram betyr «vestlig utdanning er forbudt» på det lokale Hausa-språket. Gruppen står bak en rekke angrep nord i Nigeria de siste årene. Bare i år anslås det at 1500 mennesker er drept som følge av volden og myndighetenes forsøk på å bekjempe gruppen.

Mandag ble over 200 personer drept da Boko Haram angrep en landsby nord i Nigeria.

Dusør

Omfanget av bortføringen i den avsidesliggende byen Chibok, hvor flere lastebiler med militante holdt på i nesten fem timer, har sjokkert nigerianere.

– Vi vil vite hva som skjer med alle pengene som brukes på sikkerhet hvert år. Hva brukes de til? sa en demonstrant i byen Abuja tidligere denne uken.

Demonstranten viser til at Nigeria har et sikkerhetsbudsjett på 6 milliarder dollar årlig, tilsvarende 35,6 milliarder norske kroner.

Ansvarlige myndighetspersoner har slitt med å komme opp med gode forklaringer. Søndag anklaget Patience Jonathan, kona til presidenten, lokale tjenestemenn for å være delvis ansvarlig for angrepene ved å ha åpnet skolen i Chibok. Andre skoler i området har blitt stengt.

Politiet i Nigeria lover å gi oppunder 1,8 millioner kroner til folk som kan hjelpe dem med å finne jentene.

Summen skal tilfalle «den som frivillig gir fra seg riktig informasjon som fører til at de kvinnelige studentene blir funnet og reddet», opplyser nigeriansk politi.

Donald Trump holdt den første valgkamptalen etter at Kamala Harris ble Demokratenes presidentkandidat

Trump: – Kamala, du har sparken

Bilete av Kamala Harris med neongrønfarge og skrifta "brat".

Slik frir Harris til de unge: – Dette er verktøy som mobiliserer veljarar

Biden: – Tid for å slippe til nye og yngre stemmer

SISTE NYTT

Siste nytt

Letzte Generation activists protest at German airport

Klimaaktivistar tok seg inn på flyplassen - flytrafikken står

Klimaktivistar har stengt flytrafikken i Frankfurt. Meir enn 50 fly har blitt omdirigert. Reisande er bedne om å ikkje møte opp.

Donald Trump holdt den første valgkamptalen etter at Kamala Harris ble Demokratenes presidentkandidat

Trump: – Kamala, du har sparken

Donald Trump holdt onsdag kveld den første valgkamptalen etter at Kamala Harris trådte fram som Demokratenes presidentkandidat.

Bilete av Kamala Harris med neongrønfarge og skrifta "brat".

Slik frir Harris til de unge: – Dette er verktøy som mobiliserer veljarar

Fleire gamle klipp av Kamala Harris går no viralt på sosiale medium. Det bryt med det stive biletet unge kan ha av politikarar, seier medieprofessor.