Hopp til innhold

– Nå har de fått nok

Sinne rettet mot både Boko Haram og myndighetene, samt håp om å finne jentene i live, kan være blant årsakene til at nigerianerne tydde til sosiale medier - og engasjerte en hel verden etter bortføringene.

South Africa Nigeria Kidnapped Girls

Mennesker over hele verden håper skolejentene kommer hjem. Her demonstrere sør-afrikanere i Johannesburg i solidaritet med de kidnappede jentene.

Foto: Ben Curtis / Ap

– Alle snakker om jentene nå. I dag ble Verdens økonomisk forum åpnet i Abuja, og selv i åpningstalen ble det snakket om kidnappingen, sier den danske frilansjournalisten Stine Kromann Dragsted på telefon fra Nigerias hovedstad Abuja.

Over tre uker har gått siden den militante islamistgruppen Boko Haram kidnappet flere enn 200 skolejenter fra et internat i byen Chibok nordøst i Nigeria.

Dragsted

Frilansjournalist Stine Kromann Dragsted bor i Nigeria. Her under et tidligere intervju. Foto: Privat

Foto: Privat

Myndighetene og militæret i Nigeria har fått mye kritikk fra foreldre og andre for å ikke ha gjort nok for å få frigitt jentene. Offentlig var president Goodluck Jonathan lenge stille om saken, men lovte tidligere denne uken at myndighetene skulle intensivere innsatsen.

– Begynnelsen på slutten for terror

– Jeg tror bortføringen av jentene blir begynnelsen på slutten for terroren i Nigeria, sa president Goodluck Jonathan til delegater på det økonomiske møtet.

Han takket samtidig både USA, Storbritannia og Frankrike som har lovet at de skal bidra med blant annet eksperter og praktisk hjelp i jakten på islamistene og redningen av jentene.

Bortføringene har fått stor oppmerksomhet på sosiale medier, særlig etter at Boko Harams leder denne uken truet med å selge jentene som slaver. I en video sier lederen Abubakar Shekau at vestlig utdanning må stoppes, og tidligere meldinger har antydet at flere av jentene har blitt tvangsgiftet til islamistopprørere.

Kjendisene har engasjert seg

Blant andre USAs førstedame Michelle Obama, Hillary Clinton, tidligere modell Alexa Chung, rapper Chris Brown og pakistanske Malala Yousafzai har stilt seg bak den verdensomspennende appellen «Bring back our girls».

Angelina Jolie åpen om genfeil

Filmstjernen Angelina Jolie er blant kjendisene som har vist sin avsky mot kidnappingene offentlig.

Foto: CARL COURT / Afp

– Det har vært en voksende oppmerksomhet i Nigeria selv, og nigerianerne har først og fremst brukt sosiale medier som Twitter og Facebook. Nå har kampanjen slått an på sosiale medier, sier Maren Sæbø, redaktør i Verdensmagasinet X.

I Abuja har frilansjournalisten Stine Kromann Dragsted møtt fedre som er med på å organisere demonstrasjoner i hovedstaden. De setter stor pris på at saken får støtte og oppmerksomhet over verden, og sier at det gir dem håp om at de skal finne jentene.

Flere tusen drept

– De er sinte og frustrerte for at ikke myndighetene har gjort mer, men håper at oppmerksomheten og hjelpen fra andre land som USA og Storbritannia, vil gjøre en forskjell, sier Dragsted.

Boko Haram har en svært voldelig fremferd og har lite støtte i lokalbefolkningen, ifølge Dragsted

– De er svært voldelige, og siden januar i år har de trappet opp angrepene. Bare i år kan de ha drept over 2000 mennesker. Fra 2009 til 2013 drepte de 3000, sier hun.

Målet deres er å opprette et kalifat styrt av sharia-lover i Nigeria, og de er svært kritiske til vesten. Derfor angriper de både skoler og helsepersonell, som de ser på som utsendinger fra vesten. Det er ikke første gang ekstremistene kidnapper barn og skoleungdom, men denne saken har fått mer oppmerksomhet enn andre hendelser.

Laster Twitter-innhold

– Her er det snakk om et stort antall jenter som har blitt bortført. Alle kan sette seg i foreldrenes sted, sier Dragsted.

– Dessuten skal disse jentene være i live. Det betyr at det er håp om å redde dem, og det engasjerer folk, tror frilansjournalisten.

Voksende frustrasjon

Natt til søndag skal ekstremister ha drept 300 mennesker i byen Gamboru Ngala, på Nigerias grensen til Kamerun.

Maren Sæbø tror at befolkningen i Nigeria nå har fått nok. Tusenvis er drept av militante grupper knyttet Boko Haram. Folk har mistet troen på myndighetene og militæret.

Maren Sæbø

Maren Sæbø, redaktør i Verdensmagasinet X, tror nigerianerne har fått nok av både Boko Haram og myndighetene.

– Det har vært en voksende frustrasjon blant nigerianere i nord og resten av landet over at myndighetene ikke ønsker eller ser ut til å klare og stoppe Boko Haram og andre ekstremister, sier Sæbø.

Hun tror at det å kidnappe så mange jenter samtidig, rett og slett var det som fikk begeret til å flyte over for den pressede befolkningen. At det i begynnelsen kom lite informasjon fra myndighetene om arbeidet som ble gjort for å redde jentene, hjalp heller ikke. Frustrasjonen fikk dem til å ty til sosiale medier.

– Befolkningen virker ganske sinte. Det er går igjen på sosiale medier. Folk er sinte på Boko Haram, men samler seg heller ikke bak siden egen stat, sier hun.

Etterlyser norsk bistand

Også i Norge har saken fått stor oppmerksomhet den siste tiden, og Venstre-leder Trine Skei Grande etterlyser i dag norsk bistand til Nigeria.

– USA har allerede varslet at de vil bistå landet med blant annet personell med kompetanse innenfor etterforskning og gisselforhandlinger. Venstre mener at også norske myndigheter bør bidra på egnet måte til en løsning i denne saken så raskt som mulig, sier Venstre-lederen.

Hun har sendt et skriftlig spørsmål til utenriksminister Børge Brende om saken. Brende ville tidligere denne uken ikke utelukke norsk bistand i saken.

SISTE NYTT

Siste nytt