Hopp til innhold

Verdens rikeste melder seg på månekappløpet

Jeff Bezos vil sende amerikanere tilbake til månen innen 2024, og har store planer for bosetting og videre utforskning av verdensrommet.

Blue Moon

Månelandingsfartøyet «Blue Moon» ble presentert i Washington D.C.

Foto: Patrick Semansky / AP

Amazon-sjefen viste natt til fredag frem månelanderen «Blue Moon» i Washington D.C.

– Dette er en utrolig farkost, og den skal til månen. Det er på tide å dra tilbake til månen, og denne gangen for å bli der, sa Bezos.

Jeff Bezos

Jeff Bezos regnes som verdens rikeste mann. Han er en av flere milliardærer som har gitt seg i kast med romfartsindustrien.

Foto: Mark Wilson / AFP

Det er samme budskap som Nasa-sjef Jim Bridenstone kom med etter at den amerikanske regjeringen satte et mål om å sende mennesker til månen igjen innen fem år.

I sommer er det 50 år siden den første månelandingen, og 47 år siden sist gang et menneske satte sine bein på overflaten.

Kan testes i sommer

Ifølge Bezos vil den ubemannede månelanderen ha en lastekapasitet på flere tonn. Den skal blant annet levere teknisk utstyr, satellitter som kan skytes opp i bane rundt månen og fjernstyrte kjøretøy.

Målet er å opprette en fast, menneskelig tilstedeværelse på månen.

Månelanderen er utviklet av det Amazon-finansierte romfartsselskapet Blue Origin, som ifølge Bezos allerede har seks kunder.

Selskapet har testet teknologien bak navigasjon, fremdrift og presisjonslanding i en New Shepard-rakett de siste tre årene, men utviklingen av «Blue Moon» har foregått i stillhet.

Ifølge Blue Origin kan den første prøveoppskytingen med den nye rakettmotoren finne sted allerede i løpet av sommeren.

Vil ha kolonier

Både Kina og amerikanske Nasa har planer om å utforske månens sydpol, og Blue Origin har siktet seg inn på samme område, skriver CNN. Der er det påvist store mengder is som forhåpentligvis kan brukes til drikkevann, drivstoff og oksygen.

Blue Origin

Selskapet Blue Origin finansieres av Amazon-aksjer, og har et budsjett på rundt en milliard dollar i året.

Foto: Mark Wilson / AFP

Bezos vil ikke gi seg med kolonisering av månen, og håper å kunne legge til rette for at flere kan starte sine egne virksomheter på månen og i verdensrommet når grunnarbeidet er gjort.

– Prislappen på å gjøre interessante ting i verdensrommet er for høy fordi det ikke er noen infrastruktur der, sier han.

Bezos viste også frem flere skisser av såkalte O'Neill-kolonier, gigantiske og selvforsynte romstasjoner der mennesker kan bo på ubestemt tid.

Han mener menneskeheten er på vei mot en energikrise, og at rasjonering er uunngåelig når ressursene begynner å ta slutt.

– Det vil for første gang føre til at barna og barnebarna dine har det verre enn deg. Det er en farlig vei å gå, sier han.

Blue Origin

En av konseptskissene Jeff Bezos viste frem skal illustrere hvordan bosettinger i verdensrommet kan se ut.

Foto: Mark Wilson / AFP

Milliardærkappløp

Bezos er ikke den eneste rikingen som har kastet seg inn i romfartsbransjen.

Både Elon Musk og Richard Branson har flere romfartsprosjekter på gang med henholdsvis SpaceX og Virgin Galactic.

Milliardær Richard Branson håper å kunne fly ut i verdensrommet med romflyet Virgin Galactic i løpet av kort tid.

Milliardær Richard Branson håper å kunne fly ut i verdensrommet med romflyet Virgin Galactic i løpet av kort tid.

Blue Origin og Virgin Galactic kan komme til å konkurrere om romturisme, mens SpaceX er den største konkurrenten når det gjelder oppdrag for Nasa og reiser ut i verdensrommet.

Under lanseringen av «Blue Moon» benyttet Musk anledningen til å sende et lite stikk i retning Bezos ved å redigere logoen fra «Blue Moon» til «Blue Balls».

Elon Musk på Twitter
Foto: Twitter

Musk har tidligere beskyldt Bezos for å herme etter SpaceX. I april kunngjorde Amazon planer om å skyte opp 3000 internettsatellitter. SpaceX gjorde det samme i 2018 for å tilby verdensomspennende nettilgang.

SpaceX har også et uttalt mål om å nå Mars innen utgangen av det neste tiåret, og har signert flere kontrakter med Nasa.

Månen

Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) har også planer om permanente baser på månen.

Foto: Bernard Foing / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt