Israelsk romfartøy klarte ikke månelandingen

Det israelske romfartøyet Beresheet skulle bli den første private månelanderen. Men landingen gikk ikke som håpet.

Det ubemannede israelske romfartøyet "Beresheet" krasjet da det 
torsdag skulle lande på månen. Bakkekontrollen i Israel fulgte med da det gikk galt.
FOTO: ILIAI - ISRAEL AEROSPACE INDUSTRIES

Det ubemannede israelske romfartøyet «Beresheet» krasjet da det torsdag skulle lande på månen. Bakkekontrollen i Israel fulgte med da det gikk galt. FOTO: ILIAI – ISRAEL AEROSPACE INDUSTRIES

Dermed mislyktes Israel i det som ville vært en milepæl for landet, og for internasjonal romhistorie.

Målet var en kontrollert landing på månen med det første privatbygde månefartøyet skutt opp av en privateid rakett.

Det ubemannede romfartøyet, som er bygget av den private israelske romfartsorganisasjonen SpaceIL og statlige Israel Aerospace Industries, ble sendt opp i verdensrommet med en av rakettene til det Elon Musk-eide selskapet SpaceX.

Kontrollrommet til Beresheet i Yahud, Israel

De som satt i kontrollrommet i Yehud i Israel fulgte spent med i det Beresheet nærmet seg månens overflate.

Foto: Handout / Reuters

Tidligere er det kun romfartøy fra statlige romfartsorganisasjoner i USA, Sovjet og Kina som har klart å lande på månen.

Oppskytningen skjedde fra Space Launch Complex 40 på Cape Canaveral Air Force Station i Florida i februar.

Beresheet veier i underkant av 600 kilo, og er to meter bred og en halv meter høy, og ville ha blitt den minste farkosten som har landet på månen.

Motoren stoppet i sluttminuttene

Før Beresheet satte kursen for månen, gikk den flere runder i en bane rundt jorden. Rundene ble større og større i utstrekning, inntil fartøyet gikk inn i en bane rundt månen. På denne måten sparte fartøyet drivstoff.

Den siste uken har Beresheet nærmet seg sakte, men sikkert månen. Selve landingen var planlagt ved at fartøyet skulle rotere i 20 mils høyde, før det ble siktet inn på en forhåndsvalgt landingsplass.

Like før landing skulle fartøyet bremse opp, og falle fritt de siste fem meterne, ifølge Sveriges Radio. Ifølge dem som deltok i operasjonen ville dette kreve presisjon, men også en porsjon flaks.

De siste minuttene skal ha vært preget av tekniske problemer. Blant annet ble radiokontakten brutt rett før fartøyet nådde månens overflate.

I tillegg stanset motoren på et tidspunkt. Den ble startet opp igjen, men da var farten så høy at fartøyet ikke greide å bremse nok ned. Norske Nammo har lagd motoren. De opplyser at det ikke var motoren som sviktet.

– Motoren fungerte som den skulle. Det var en annen komponent ombord som sviktet slik at motoren stoppet, sier informasjonssjef i Nammo, Endre Lunde.

Opher Doron, som leder det statseide selskapet Israel Aerospace Industries, forteller til internasjonale nyhetsbyråer at Beresheet ble knust til biter i sammenstøtet med overflaten.

Den private israelske månelanderen Beresheet

Dette bildet ble tatt før romfartøyet krasjet.

Foto: - / AFP

Statsministeren til stede

Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu var på plass for å være med på feiringen av månelandingen. I stedet fikk han se hvordan det ubemannede fartøyet miste kontakten med jorden og krasjlande.

– Hvis du først ikke lykkes, så prøv igjen, var rådet fra statsministeren.

Beresheet er hebraisk og betyr «i begynnelsen», ifølge Teknisk ukeblad.

Prosjektet kom i stand i 2011 etter konkurransen Google Lunar Xprize som skulle stimulere til flere private rominitiativ. SpaceIL ble en av fem finalister. Konkurransen endte riktignok i mars 2018 uten at det ble kåret en vinner fordi Google trakk seg som sponsor.

Kontrollrommet til Beresheet i Yahud, Israel

De som satt i kontrollrommet i Yehud i Israel fulgte spent med i det Beresheet nærmet seg månens overflate.

Foto: Handout / Reuters

Nordiske bidrag

Det israelske måneferdprosjektet har hatt mange ulike samarbeidspartnere.

Norskbaserte Nammo har levert motoren som skulle sikre kraft til at fartøyet klarte landingen på månen. Motoren er utviklet og bygget av Nammos britiske datterselskap i Westcott.

Det svenske selskapet SSC (Swedish Space Corporation) har levert antennene som har sørget for at Beresheet har kommunisert med kontrollrommet i Yehud nær Tel Aviv. Ferden ble derfor fulgt nøye med på også fra Kiruna, fra den statlige rombasen Esrange.

SISTE NYTT

Siste nytt